Rusija vraća 26 djece iz Sirije

Sirija, djeca, Rusija
Facebook

Rusija je iz Sirije vratila 50 ruske djece i planira u budućnosti dovesti još desetak djece, izjavio je u petak jedan službenik Kremlja.

Ombudsman za ljudska prava Anna Kuznetsova posjetila je Siriju kako bi organizirala taj pothvat i sastala se sa suprugom sirijskog predsjednika Bashara Assada, Asmom, u Damasku.

Kuznets je u petak rekao da su djecu u dobi od 2 do 15 godina odveli iz izbjegličkog kampa al-Hawl na sjeveroistoku Sirije, blizu granice s Irakom. Još devet djece iz istog kampa bit će prebačeno u Rusiju ubrzo nakon što budu obavljene potrebne formalnosti, dodala je.

Kuznetsova je rekla da njezin ured priprema repatrijaciju 73 ruske djece iz al-Hawla i drugog izbjegličkog kampa i traži više. Procijenila je da bi do 240 ruske djece moglo biti u Siriji, izvijestio je AP.

Većina djece su potomci ruskih žena koje su se udale za muškarce iz Sirije i već neko vrijeme žive u Siriji. Nema planova za povratak odraslih Rusa koji žive u Siriji.

Jedan službenik Kremlja tvrdio je da su djeca u opasnosti zbog loših uvjeta u izbjegličkim kampovima u ratom razorenoj Siriji, opisujući repatrijaciju kao "život ili smrt".

Akcija je praćena repatrijacijom 122 ruske djece iz Iraka u 2018.-2019. Većina njih bili su članovi obitelji zatvorenika Islamske države zatvorene u Iraku.