Rusija najavila osvetu bude li američkih sankcija zbog Ukrajine

ukrajina, ruska vojska, u prekidu komunikacije, nato, Rusija, pismo, Putin, avion
NOVO 20:36 Službena je Moskva najavila da će se osvetiti uvedu li Sjedinjene Države Rusiji sankcije zbog postupaka u Ukrajini.

»Morat ćemo reagirati«, kaže se u priopćenju glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Aleksandra Lukaševiča. »Kao i uvijek u takvim situacijama, izazvani naglim i neodgovornim postupcima Washingtona, naglašavamo: ovo nije naš izbor«.

»Više smo puta Amerikancima objasnili... Zašto jednostrane sankcije nisu u skladu sa standardima civiliziranih odnosa među državama«, rekao je Lukaševič.

Nije rekao kojim bi mjerama Moskva mogla odgovoriti, ali jest da ruska reakcija ne bi nužno bila odraz američkih sankcija.

U utorak je u Kijevu američki državni tajnik John Kerry osudio ruski »čin agresije« u Ukrajini i rekao kako Moskva koja je preuzela nadzor na ukrajinskim poluotokom Krimom traži izgovor za širu invaziju na tu zemlju.

NOVO 20:26 NATO je solidaran s Ukrajinom i intenzivirat će procjenu utjecaja ukrajinske krize na sigurnost Saveza, objavio je u utorak glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen.

Nakon sastanka veleposlanika NATO-a sazvanog na poljski zahtjev, Rasmussen je rekao kako Rusija, unatoč svim pozivima da smiri sukob, i dalje krši svoje međunarodne obveze prema Ukrajini.

»Saveznici u NATO-u jedinstveni su u duhu snažne solidarnosti u ovoj teškoj krizi. Intenzivirat ćemo svoj stalni strogi sustav procjenjivanja implikacija ove krize na sigurnost Saveza«, rekao je Rasmussen.

NOVO 20:02 Ukrajinski telekomunikacijski sustav napadnut je, a oprema koja je instalirana na Krimu pod ruskim nadzorom upotrebljena je za ometanje rada mobitela parlamentarnih zastupnika, rekao je u utorak čelnik ukrajinske službe sigurnosti SBU-a.

U prekidu su neke internetske i telefonske usluge jer su ruske snage u petak preuzele nadzor nad aerodromima i važnim postrojenjima na Krimu, a u ovome su trenutku napadnuti parlamentarni zastupnici, rekao je na konferenciji za novinare Valentin Nalivajčenko.

»Mogu potvrditi da je u tijeku napad na mobitele zastupnika ukrajinskog parlamenta i to već drugi dan zaredom«, rekao je.

»Na ulazu u (telekomunikacijsku kompaniju) Ukrtelecom na Krimu, ilegalno i kršeći sve komercijalne ugovore, postavljena je oprema koja blokira i moj telefon i telefone drugih zastupnika, bez obzira na njihova politička gledišta«, dodao je.

Ukrtelecom je već objavio da su naoružani ljudi u petak upali u njegove prostore na Krimu i petljali po optičkim kabelima pa je došlo do prestanka rada lokalnih telefonskih i internetskih sustava.

Ukrajina tvrdi i da je ruska mornarica blokirala kanal između Krima i Rusije. Graničari kažu kako su ruski vojnici preuzeli krimsku stranu uskoga tjesnaca Kerča te da su na ruskoj strani ruska oklopna vozila.

»Tjesnac Kerč blokirala su dva ruska broda, sa sjevera i s juga«, rekao je Pavel Šišurin, zamjenik zapovjednika pograničnih snaga. Ruska vojska nije potvrdila taj podataka, piše Reuters.
Kroz tjesnac Kerč brodovi sa žitom i drugim dobrima iz južnih ruskih regija ulaze u Crne more, no ukrajinski graničari kažu kako ta blokada ne utječe na civilnu plovidbu

Hina