RUSI OPTUŽUJU AMERIKANCE Stvorili su novi soj koronavirusa čija je smrtnost 80 posto

RUSI OPTUŽUJU AMERIKANCE Stvorili su novi soj koronavirusa čija je smrtnost 80 posto
Ilustracija

Načelnik snaga za radijacijsku, kemijsku i biološku obranu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov izjavio je da je, sudeći po dokumentima, soj koronavirusa koji izaziva smrtnost kod 80 posto testiranih životinja u laboratoriji bio stvoren u SAD.

"U listopadu je na Bostonskom sveučilištu bio stvoren vještački uzročnik infekcije koronavirusom na osnovu sojeva 'omikron' i početne 'vuhanske' varijante. Modificirani virus koji su Amerikanci stvorili, izazvao je smrt 80 posto testiranih životinja i doveo do razvoja atipičnih neuroloških simptoma i teškog oštećenja pluća", rekao je Kirilov.

On je istaknuo da se obrambena svojstva antitijela smanjuju 11 puta u kontaktu sa novim patogenom, a postojeća cjepiva protiv njega nisu efikasna.

Kirilov je naglasio da je bez obzira na visoke biološke rizike, testiranje sprovedeno sredstvima iz američkog državnog proračuna, bez relevantne dozvole nacionalnog regulatornog tijela za sigurnost, piše Srna.

Prema njegovim riječima, SAD prebacuju svoje biolaboratorije u treće zemlje zbog visokog rizika havarije u njima. On je dodao da se time objašnjava pogoršanje epidemiološke situacije na njihovim lokacijama, kao i pojava bolesti i njihovih prenositelja koji nisu svojstveni konkretnim područjima.

Kirilov je iznio podatak da je, prema službenoj statistici, u SAD tijekom posljednjih 10 godina evidentirano više od 200 slučajeva kršenja biološke sigurnosti. On je dodao da je pretpostavka da je to samo neznatan dio incidenata i da je stvarna situacija mnogo gora, prenosi 'Sputnik'.