VIDEO  Rusi jutros opet granatirali Kijev

Granatiranje Kijeva

Dvije su osobe ozlijeđene, a deseci stambenih i drugih zgrada oštećeni u ruskom raketnom napadu na regiju Kijeva tijekom noći, rekao je danas čelnik regionalne državne uprave.

Od tri rakete koje je lansirala Rusija, ukrajinski sustav protuzračne obrane uništio je dvije iznad Kijevske regije, rekao je zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk.

U svojoj izjavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram Oleščuk nije rekao što se dogodilo s trećom raketom. Društvenim mrežama širi se snimka leta ruskog projektila iznad Kijeva.


Dvije osobe ozlijeđene

Krhotine projektila ozlijedile su dvije osobe, kojima nije bila potrebna hospitalizacija, rekao je na Telegramu Ruslan Kravčenko, šef administracije Kijevske regije.

Krhotine su oštetile i šest višekatnica i više od 20 privatnih kuća, dodao je Kravčenko. Osim toga, oštećeni su benzinska postaja, ljekarna, zgrada administracije i tri automobila u regiji.

Rusi napali Kijev rano ujutro

Kijev, njegova okolna regija i nekoliko drugih diljem Ukrajine bili su pod uzbunom za zračni napad oko sat vremena danas ujutro, počevši od 4:50 po lokalnom vremenu.

Reutersovi svjedoci izvijestili su da su u to vrijeme čuli nekoliko eksplozija u Kijevu i okolici. 

Ukrajina bezuspješno napala rusko područje dronovima

Ruski sustav protuzračne obrane uništio je 12 ukrajinskih bespilotnih letjelica koje su gađale rusko područje Brjansk, rekao je u nedjelju guverner tog područja koje graniči s Ukrajinom.

Prema dosadašnjim podacima, u napadu nije bilo žrtava ni štete, rekao je Alexander Bogomaz, guverner područja Brjansk, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusi jučer izveli velik napad na Harkiv

Rusija je jučer napala Harkiv i pogodila stambenu zgradu u Harkivu. U napadu na drugi najveći ukrajinski grad poginule su dvije osobe, a 53 su ozlijeđene. Među njima je i troje djece.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je dodatnu pomoć kako bi se zemlja nosila s rastućom prijetnjom takvog oružja.

"Ovo može biti bilo koja ulica u Europi"

"Potrebne su nam snažne odluke naših partnera kako bi nam omogućili da zaustavimo ruske teroriste i rusko vojno zrakoplovstvo tamo gdje se nalaze", zavapio je Zelenski.

Kasnije je u svom uobičajenom noćnom obraćanju rekao da je Rusija upotrijebila preko 2400 navođenih bombi na ukrajinske ciljeve samo u lipnju. Oko 700 ih je bilo usmjereno na Harkiv, naveo je.

Jessica Berlin iz think tanka Center for European Policy Analysis objavila je stravičnu snimku napada. "Ovo može biti bilo koja ulica u Europi. Ovo je Harkiv svakog dana pod ruskim terorom", napisala je.