RUČAK Papa Franjo se družio s 1300 beskućnika. 'Ako je naše srce umrtvljeno i ravnodušno ...'

Papa Franjo,kardinali,Papa Franjo,ručak,beskućnici,Papa Franjo,djevica marija,rim,ukazanja
ALESSIA GIULIANI/Profimedia

Papa Franjo je danas priredio ručak za 1300 siromašnih osoba i beskućnika na dan kada Rimokatolička crkva obilježava Svjetski dan siromašnih.

Franjo, koji se pri kretanju koristi invalidskim kolicima i štapom zbog bolesnog koljena, sjedio je s njima u velikoj dvorani za audijencije u Vatikanu, gdje su ih posluživali konobari i konobarice dobrovoljci. Papine goste u Vatikan su dovele dobrotvorne skupine koje im svakodnevno pomažu.

"Ako je naše srce umrtvljeno i ravnodušno, ne možemo čuti njihov tihi krik boli"

Prethodno je u propovijedi na misi održanoj u bazilici svetog Petra, u kojoj su mnogi od njih sjedili u prvim redovima, Franjo pozvao ljude koji imaju više životne sreće 'da probiju tu unutarnju gluhoću koja nas priječi da čujemo prigušeni krik boli onih najkrhkijih' u društvu.

"Ako je naše srce umrtvljeno i ravnodušno, ne možemo čuti njihov tihi krik boli, ne možemo plakati s njima i za njih, ne možemo spoznati koliko je samoće i tjeskobe skriveno u zaboravljenim kutcima naših gradova", kazao je.

Franjo je Svjetski dan siromašnih 2016. godine ustanovio kako bi skrenuo više pozornosti na siromaštvo, posebno u bogatim zemljama, navodi Hina. Katoličke župe i razne skupine diljem svijeta održavaju događaje za pomoć siromašnima u lokalnim zajednicama.