ROĐENA POD RUŠEVINAMA Usvojena beba iz Sirije čiji su roditelji poginuli

beba Sirija
Twitter

Sirijsku djevojčicu čija je majka umrla nakon što ju je rodila pod ruševinama nakon potresa udomio je njezin rođak Salah al Badran. Djevojčica se zove Aya, što na arapskom ima više značenja, između ostalih "čudo" i "dar od Boga". 

Nažalost, i kuća njezina rođaka u gradu Jenderisu na sjeverozapadu Sirije je uništena. On i njegova 11-eročlana obitelj uspjeli su pobjeći, ali sada žive u šatoru, piše AP, prenosi Index.

"Nakon potresa nitko ne može živjeti u svojoj kući ili zgradi. Samo 10% zgrada ovdje je sigurno za život, a u ostalima se ne može živjeti", rekao je. 

Beba nađena nakon više od 10 sati pod ruševinama

Spasioci u Jenderisu otkrili su Ayu u ponedjeljak poslijepodne, više od 10 sati nakon potresa, dok su kopali po ruševinama peterokatnice u kojoj su živjeli njezini roditelji. Zakopana ispod betona, beba je još uvijek bila pupčanom vrpcom povezana sa svojom majkom, Afraom Abu Hadiyom, koja je bila mrtva zajedno sa svojim mužem i četvero djece. Beba je hitno prebačena u bolnicu u obližnjem gradu Afrinu.

Abu Hadiya je vjerojatno rodila djevojčicu i potom umrla nekoliko sati prije nego što su otkriveni, rekao je dr. Hani Maarouf u bolnici Cihan u Afrinu. “Nazvali smo je Aya, kako bismo je prestali zvati 'novorođenče'”, rekao je Maarouf. Stanje joj se iz dana u dan popravlja i nema oštećenja kralježnice, kako se u početku bojalo, rekao je.