ROČIŠTE ODGOĐENO Hrvati u Zambiji pušteni iz pritvora

Hrvati u Zambiji
Noel Sichalwe/24sata

Hrvati u Zambiji napustili su pritvor u Ndoli u kojem su, nakon što su ponovno uhićeni, čekali novo suđenje za pokušaj trgovine djecom. Pušteni su da se brane sa slobode uz jamčevinu.

Ispunjeni su svi uvjeti koje je zambijski sud odredio kako bi se hrvatski državljani mogli braniti sa slobode te je reguliran njihov privremeni boravak u Zambiji. Puštanje na slobodu potvrdila je za Hinu odvjetnica obitelji Sandra Marković.

Iz pritvora prevezeni na tajnu lokaciju

Kako se doznaje, oni su prebačeni na tajnu lokaciju kao i prošli put kad su bili pušteni da se brane sa slobode. Nisu se zasad javili obiteljima u Hrvatsku budući da su im oduzeti mobiteli, prenosi Hina.

Ne smiju napuštati Zambiju, a rečeno im je također da im se ne preporuča napuštati privatni smještaj u kojemu će boraviti.

Novo suđenje prebačeno na viši sud

Na zahtjev Republike Zambije Visoki sud u Ndoli odobrio je prebacivanje postupka protiv osmero uhićenih hrvatskih državljana s Općinskog na Visoki sud. Odluku je donijela sutkinja Yvonne Chembe na traženje države Zambije.

Damir Magić, Nadia Magić, Zoran Subošić, Azra Imamović Subošić, Ladislav Peršić, Aleksandra Peršić, Noah Kraljević i Ivona Kraljević uhićeni su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Ponovno uhićeni nakon što je prvo suđenje obustavljeno

Četiri hrvatska para optužena su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod nadzor zambijskih vlasti.

Prvo suđenje obustavljeno nakon što je tužiteljstvo povuklo optužnicu, a parovima je naređeno da napuste Zambiju. No počekom veljače su ponovno uhićeni u zračnoj luci u Ndoli. Čeka ih novo suđenje za isto djelo - trgovinu djecom u pokušaju, no sada će se suđenje voditi na višem sudu. Uz Hrvate sada je optužena i Gloria Sakulenga (36), viša službenica zambijske imigracije u Ndoli.

Ročište na novom suđenju bilo je zakazano za 1. ožujka, no budući da se proces seli na viši sud, očekuje se da će se sve prolongirati, a datum sljedećeg ročišta zasad nije poznat.