REPUBLIKANCIMA ZASTUPNIČKI DOM Presudio glas iz 'demokratske' Kalifornije, mnogi smatraju da će smanjiti pomoć Ukrajini

Republikanci SAD Zastupnički dom

Prema projekcijama rezultata američkih izbora na sredini mandata, republikanci su u srijedu osvojili većinu u Zastupničkom domu, čime je pripremljen teren za dvogodišnju podjelu vlasti u američkom Kongresu pošto su demokrati predsjednika Joea Bidena zadržali kontrolu nad Senatom.

Zahvaljujući većini u Zastupničkom domu republikanci će moći spriječiti Bidena u provedbi njegove političke agende, te pokrenuti potencijalno politički štetne istrage protiv njegove administracije i obitelji. Ipak, tijesna izborna pobjeda republikanaca daleko je od “crvenog vala” kojem se stranka nadala.

Biden najavio suradnju

Nakon više od tjedan dana prebrojavanja glasova, Edison Research je projicirao da su republikanci osvojili 218 mjesta koja su im potrebna za kontrolu Zastupničkog doma. Presudno 218. mjesto stranka je osvojila u 27. kongresnom okrugu u Kaliforniji.

Premda je Biden izgubio kontrolu nad Zastupničkim domom, rekao je da očekuje suradnju s republikancima. Na prošlotjednoj tiskovnoj konferenciji rekao je: “Mislim da je američki narod jasno dao do znanja da očekuje da republikanci također budu spremni raditi sa mnom.”

Planovi konzervativaca

Iako očekivani “crveni val” republikanaca u Zastupničkom domu nikad nije stigao do obale, konzervativci se drže svog programa. U znak odmazde za dva pokušaja opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa – koji je u srijedu najavio novu kandidaturu na izborima u studenome 2024. – republikanci se spremaju istražiti dužnosnike Bidenove administracije i poslovne odnose predsjednikova sina Huntera s Kinom i drugim zemljama.

Na međunarodnom planu, republikanci bi mogli pokušati smanjiti američku vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini dok se ona bori protiv ruskih snaga.