Reprezentativac iz Italije: Hrvatska i BiH su na vrijeme poduzele mjere, Talijani se ne drže karantene

Franko Jelovčić
Ilustracija hercegovina.info

Italija je zemlja sa najviše žrtava koronavirusa u svijetu. Situacija je dramatična posebno na sjeveru zemlje u kojem svakim danom umire sve više ljudi.

U Rietiju gradu s 40 tisuća stanovnika koji je udaljen 50-tak kilometara od Rima živi hrvatski futsal reprezentativac Franko Jelovčić. On u razgovoru za hercegovina.info govori o aktualnoj situaciji u Italiji, s nadom kako će uskoro pozitivne vijesti dolaziti s ovih područja.

„Ovdje je situacija dosta stabilna kada je u pitanju koronavirus, nismo pogođeni kao sjever Italije. U gradu imamo nekih 15-tak slučajeva, mislim da je u regiji Lacij oko 400 zaraženih nisam siguran za te brojke. Već smo sedam dana u karanteni i možemo izlaziti samo u ljekarnu i supermarket kupovati hranu i osnovne potrepštine. Imamo potvrde na koje moramo napisati osnovne podatke, mjesta prebivališta i u tom trenutku gdje ideš. Ako te policija zaustavi u drugom dijelu grada, a ti si tamo bez razloga dobiješ kaznu i te kazne su stvarno rigorozne. Posljednjih tjedan dana je oko 40 tisuća Talijana dobilo kazne i očigledno je kako se ljudi ne pridržavaju karantene“, istaknuo je Jelovčić za hercegovina.info.

Njegova obitelj je u rodnom Šibeniku, a unatoč odvojenosti od najmilijih nije ga napustio optimizam i pozitivno razmišljanje.

„Svakodnevno se čujem s obitelji. Sada imamo više vremena za druženje s najmilijima, možda i više nego što smo to prije radili. Ovaj svijet je definitivno otišao u krivom smjeru i prebrzo se živi. U ovom trenutku stvarno imamo vremena da provedemo vrijeme s obitelji, pa makar i telefonski. Obitelj je mirna, staložena i ja čekam razvoj situacije i nadam se što prije povratku u normalu i raditi ono što najviše volimo. Sada je najvažnije je da svi ostanemo zdravi i vratimo se svojim kućama i uživamo sa svojim obiteljima“, poručio je Jelovčić.

Ponajbolji hrvatski reprezentativac prati zarazu koronavirusom u Hrvatskoj, ali i susjednoj Bosni i Hercegovini.

„Naravno da pratim događanja u Hrvatskoj i Bosnu i Hercegovini u kojoj imam puno prijatelja i dragih mi ljudi. Smatram da smo poduzeli dobre mjere kada smo vidjeli razvoj situacije u Italiji koja je napravila veliku grešku i nije shvatila opasnost od koronavirusa. U Hrvatskoj i BiH su u pravo vrijeme urađene dobre mjere i nadam se da neće tako raširiti koronavirus kao u Italiji“, naglasio je Jelovčić.

Pojava koronavirusa zaustavila je sva sportska natjecanja. Sportaši nastoje zadržati formu što je izuzetno teško u uvjetima karantene. S obzirom na pandemiju koronavirusa u ovoj zemlji teško je očekivati nastavak odigravanja futsal prvenstva.

„Što se tiče sporta i samog kluba dobili smo plan i program treninga koji svaki dan indvidiualno odrađujemo. Posljednja tri dana je zabranjen odlazak vani i džogiranje ili šetnja i bez trčanja ćemo sigurno dosta izgubiti. Pokušavam ostati pozitivan i trenirati što više tako da ako se nastavi prvenstvo budem u što boljoj formi.

Nezna se kada će se nastaviiti prvenstvo i posljednja informacija koju sam čuo da će se do 20. travnja donijeti odluka o nastavku ili poništavanju cijelog prvenstva i odlasku svojim obiteljima. Teško da će se igrati jer je situacija preteška“, rekao je u razgovoru za hercegovina.info Franko Jelovčić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.