RELAKSACIJA ODNOSA Poljski farmeri obustavljaju prosvjed na ključnom graničnom prijelazu s Ukrajinom

Poljski poljoprivrednici

Poljski poljoprivrednici odlučili su obustaviti prosvjed na graničnom prijelazu s Ukrajinom u Medyki nakon što je vlada pristala na njihove zahtjeve, izvijestila je u subotu internetska stranica interia.pl pozivajući se na guvernera lokalne pokrajine.

Poljski vozači kamiona od 6. studenoga blokiraju nekoliko prijelaza s Ukrajinom tražeći da Europska unija ponovno uspostavi sustav po kojem ukrajinske tvrtke dobivaju dozvole za rad u bloku.

Kasnije su im se, u jeku pritužbi na povećanu konkurenciju iz Ukrajine, pridružili poljoprivrednici koji su zahtijevali vladine subvencije za kukuruz te da se ne povećaju porezi.

Poljoprivrednici koji su blokirali prijelaz na Medyki prekinuli su prosvjed za Božić i nastavili blokadu 4. siječnja. U subotu su se dogovorili da je ponovno obustave.

Ministar poljoprivrede pristao je provesti sva tri njihova zahtjeva u vezi sa subvencijama, povećanjem kredita za likvidnost i zadržavanjem poljoprivrednog poreza na razini 2023. godine, piše interia.pl.

- Potpisivanjem sporazuma obustavlja se prosvjed na graničnom prijelazu Medyka za vrijeme potrebno za provedbu zakonskih ... izmjena i za vrijeme potrebno za provedbu dodatnih izmjena, navodi se u sporazumu koji prenosi portal.

Autoprijevoznici, međutim, nastavljaju prosvjede na još tri granična prijelaza.