Reakcija na tvrdnje o Crnoj Gori

Armije BiH, tomislav nikolić, srpska radikalna stranka, aktivisti stranke, ratni vojni invalid, zahtjev za pokretanje istrage, Tužiteljstvo BiH, Omer Isović, vlada Srbije, predsjednik vlade Srbije, EU i Srbija, Ruska Federacija, akcija oluja, Srbijansko ministarstvo vanjskih, Hrvatska - Srbija, Srbija, milo đukanović, Crna Gora zemlja, Srbija i Crna Gora, tomislav nikolić, Podgorica, tomislav nikolić, srbijanski predsjednik, Izvanredni parlamentarni izbori, Srbija, EU i Srbija, Hrvatska - Srbija, Aleksandar Vučić, ivica dačić, Sefer Halilović, tomislav nikolić, Aleksandar Vučić, Srbija i Kosovo, Srbija i Kosovo, EU i Srbija, Enver Hoxhaj
Crnogorski premijer Milo Đukanović začuđen je izjavom srpskog predsjednika Tomislava Nikolića da »Crna Gora svjesno poništava svoju samostalnost i da se pokazuje kao država koja će sve prihvatiti da bi ušla u NATO«.
Nikolić je u intervjuu ruskoj agenciji Sputnjik, kako su prenijeli srpski mediji, kazao i da, za razliku od Crna Gore, Srbija nije država s kojom se može igrati, dodajući da je »Crna Gora izabrala put članstva u EU i NATO-u, ali i otvorene sukobe i nesporazume sa svima s kojima su te organizacije u sukobu«.

Đukanović je novinarima na Žabljaku rekao da nije u cijelosti upoznat s tim razgovorom, te da nije u prilici pročitati što je zapravo predsjednik Srbije kazao.

»Ako je točno ono što je do sada preneseno u medijima, ne mogu se ne začuditi i ne primijetiti da je u pitanju neki novi ton s visoke državne adrese u Beogradu prema Crnoj Gori, koji se razlikuje od onih koje smo imali u komunikaciji tijekom prethodnih godina«, kazao je Đukanović.

On je rekao da se ne kaje što je radio na »ozdravljenju« odnosa sa Srbijom, i da će nastaviti raditi na tome, te da Crnu Goru ne može pokolebati na njezinu putu nikakva izjava, pa ni ova Nikolićeva, ako je točna.

Podgorica će nastaviti put eurointegracija, rekao je, naglasivši da je Crna Gora najrazvijenije gospodarstvo zapadnog Balkana i lider europskih integracija.

«Ne kao solo igrač, već kao kompozicija čiji su dijelovi sve druge države zapadnog Balkana koje imaju isti cilj, a mi smo ispred njih. Danas smo u NATO-u, među 29 najrazvijenijih zemalja svijeta. Niz izbora iza nas pokazali su da je takva naša politika dobila podršku građana«.

»Mislim da nema mnogo prostora za brigu o tome kamo ide Crna Gora« jer ona, kako je kazao njezin premijer, »pametno i prijateljski razvija najbolje odnose sa svim svojim susjedima«.

Hina