RAZBIJENA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA Obitelj iz Srbije trgovala maloljetnicima u dobi od 5 do 17 godina i mladim ženama

Trgovina ljudima, uhićenje Europol
Europol

Europol i srpska policija razbili su zločinačku organizaciju koja se bavila trgovinom ljudima u svrhu prisilnog braka, prisilnog prosjačenja i prisilnog kriminala. Pripadnici dobro razgranate kriminalne mreže – svi članovi jedne obitelji – iskorištavali su djecu i maloljetnike, priopćio je Europol.

U istragu su uključena i istražna tijela iz Austrije, Francuske i Njemačke. U velikoj i pomno organiziranoj policijskoj akciji pretražene su četiri kuće na području Srbije, a dosad je uhićeno pet osoba srpske nacionalnosti, uključujući i šefa kriminalne skupine. Zatečeno je i osam žrtava, od kojih je šestero djece u dobi između pet i 11 godina.

Zaplijenjena je veća količina novca te digitalne opreme, mobilni telefoni te dokumentacija.

Istraga je bila usmjerena na obiteljsku kriminalnu organizaciju koja se bavila trgovinom maloljetnicima u dobi između pet i 17 godina i mladim ženama. Osumnjičeni su prodavali i vlastitu djecu te djecu s kojom su u rodbinskim vezama. Maloljetnike su prisiljavali na prosjačenje i kaznena djela na području Srbije, Austrije, Francuske i Njemačke. Svoje maloljetne žrtve prodavali su u strane zemlje.

Članovi kriminalne skupine koristili su modus operandi ‘ljubavnik’ kako bi namamili žrtve u ljubavne veze, nakon čega su ih iskorištavali kroz prisilno prosjačenje i prisilni kriminal, navodi Europol.

Žrtve su prisiljavali na prosjačenje i razna kriminalna djela u Srbiji i drugim zemljama u kojima su osumnjičeni imali razgranate veze s pripadnicima podzemlja. Većina žrtava je srpske nacionalnosti, osim jedne Ukrajinke, koju su pripadnici kriminalne skupine tjerali na prosjačenje. Osumnjičenici su stečenu imovinsku korist oprali kupnjom luksuzne robe i održavanjem visokog životnog standarda.

Maloljetne žrtve zbrinute su u okrilju nadležnih službi u Srbiji te Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima.