RAZBIJANJE BALKANSKOG KARTELA U Brazilu uhićeno 16 pripadnika skupine predvođene državljaninom Srbije

Balkanski kartel, kokain, Brazil
Europol

U sklopu operativne radne skupine Europol-a „Balkanski kartel“, provedena je međunarodna akcija u kojoj je u Brazilu uhićeno 16 osoba, članova organizirane kriminalne skupine optužene za trgovinu kokainom. Među uhićenima je i državljanin Srbije za kojeg se sumnja da je vođa ove kriminalne organizacije, prenosi Nova.rs

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije, Uprave kriminalističke policije, u suradnji s kolegama iz Europe te Južne i Sjeverne Amerike, doprinijeli su razbijanju ove kriminalne skupine razmjenom operativnih podataka. Skupina je krijumčarila kokain iz Brazila u Europu.

Balkanski kartel, kokain, Brazil

Nakon godinu i pol zajedničkog intenzivnog rada policijskih agencija s obje strane Atlantskog oceana, brazilska policija je 5. listopada izvršila pretrese na više lokacija i uhitila 16 osoba. Neki od njih, kako se sumnja, bili su povezani s kriminalnom organizacijom „Primeiro Comando da Capital“, dok se srpski državljanin sumnjiči za organiziranje brojnih pošiljaka narkotika između dva kontinenta.

Postoje osnove sumnje da je uhićena kriminalna skupina bila povezana s zapljenama kokaina iz travnja i kolovoza 2022. godine, kada je zaplijenjeno 5,7 tona na Zelenortskim Otocima i 1,3 tone kokaina u Brazilu.

Balkanski kartel, kokain, Brazil

Razbijanje ove kriminalne skupine jedan je u nizu uspjeha u zajedničkoj međunarodnoj borbi protiv „Balkanskog kartela“. Srpska policija je dostavljanjem operativnih podataka još jednom potvrdila da je pouzdan i predan međunarodni partner u borbi protiv organiziranog kriminala.

U akciji su sudjelovali Federalna policija Brazila, Nacionalna policija Zelenortskih Otoka, Uprava kriminalističke policije Republike Srbije, Nacionalna agencija za kriminal UK, američka DEA, Europol i MAOC-N.