Rat u Švedskoj: Malmö‎ pod opsadom zbog sukoba balkanskih narko bandi

Čelnici sukobljenih skupina podrijetlom su iz Novog Pazara i Preševa, a bore se za prevlast nad tržištem droge, javlja Blic. Među članovima bandi ima i Hrvata.

Svi sudionici vatrenog obračuna u središtu Malmö‎a dobro su poznati švedskoj policiji. Tamošnji mediji navode da je „gangster dobro poznat švedskoj policiji“ pogođen s dva metka na ulici u četvrti koja je baza dvije najnasilnije bande u Malmö‎u, takozvanog M-krila i K-krila.

Švedski list 'Sydsvenskan' javlja da vođe obiju skupina imaju jake veze sa Srbijom, u kojoj posjeduju nekretnine i tvrtke. Ranjeni mladić jedan je od čelnika M-krila, koje policija smatra nezavisnom ćelijom u okviru šire mreže međunarodnog kriminala. Mirza M. je nedavno izišao iz zatvora. Budući da je u petak, dan prije ranjavanja Mirze M. iz zatvora izašao i vođa suparničkog K-krila, švedska policija strahuje od ponovnog rasplamsavanja rata između ovih dviju bandi.

Sukob među bandama započeo je u kolovozu prošle godine kada je ubijen Mirtez M. (22), mlađi brat ranjenog Mirze M. Njega su ubili pripadnici bande K., čiji su vođe navodno Albanci podrijetlom iz Preševa. Rat je kulminirao 31. siječnja kada je u trgovačkom centru u Malmöu ubijen Mevlur K., stariji brat Valdeta K., zvanog Vali, 22-godišnjeg vođe K-krila.

Čelnici M-krila su podrijetlom iz Novog Pazara i u trgovinu drogom umiješani su gotovo svi članovi obitelji. Na njihovom čelu je Nail. M., otac Mirze i Mirteza. Glavni posao ove skupine, kao i klana Valdeta K. je krijumčarenje heroina s Kosova na sjever Europe, prvenstveno u Švedsku i prodaja na tamošnjem narko-tržištu.

U kriminalnoj grupi, na čijem čelu je Nail M. ima i Šveđana, Srba, Hrvata, Arapa i Kineza.

jutarnji.hr