RASTE I U NJIH BROJ ZARAŽENIH Slovencima uvode rok da se iz Hrvatske vrate kući, ili karantena

slovenci, arbitraža, izvještaj, Hrvatska i Slovenija, koronavirus

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 27 novozaraženih koronavirusom nakon provedena 1143 testa, a nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od posljedica cvida-19, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

To je znatno povećanje broja zaraženih u odnosu na prethodni dan kad ih je bilo 14, ali uz samo 393 testirane osobe, javlja Hina.

Trenutno je u bolnicama 16 hospitaliziranih pacijenata zbog covida-19, od kojih tri na intenzivnoj njezi.

Broj potvrđenih zaraza u Sloveniji od početka epidemije porastao je na 2456, trenutno je aktivno 266 slučajeva, a do sada je od covida-19 umrlo 129 ljudi, prema službenim podacima ministarstva zdravstva.

Tri nove zaraze u zadnja 24 sata potvrđene su u Ljubljani, po dvije u Celju, Grosuplju, Novom Mestu i Kidričevu, a u preostalim općinama po jedan slučaj.

U mjestu Kidričevo je lokalni nogometnu klub Aluminij, član prve lige, potvrdio da su testiranjem u klubu u ponedjeljak potvrdili još dvije zaraze kod igrača, čime se broj zaraženih nogometaša povećao na tri, ali da će ostali igrači kod kojih je test negativan nastaviti trenirati do početka prvenstva.

Kako u utorak prenose slovenski mediji, slovenska će vlada najkasnije u četvrtak donijeti konačnu odluku prema kojoj bi se slovenski turisti koji se do određenog roka ne vrate s ljetovanja u Hrvatskoj podvrgli obvezujućoj 14-dnevnoj karanteni.

Kako navode mediji, vodeći epidemiolozi zauzimaju se da da vlada o tome odluku donese već u srijedu, s time da se onim turistima koji se vreaćaju iz Hrvatske dade dva do tri dana da se sigurno vrate, a da pri tome na granici ne dođe do velikih gužvi.

Slovenska medicinska struka smatra da odredba o obvezujućij karanteni nakon roka koji postavi vlada mora važiti za sve bez iznimaka, iako je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs sinoć za RTV Sloveniju spomenuo da bi možda imalo smisla izuzeti slovenske vlasnike nekretnina u Hrvatskoj, ali uz upozorenje da ne posjećuju noćne klubove.

Mediji navode da su se infektolozi zauzeli za "tvrđi" stav prema onima koji borave u Hrvatskoj jer je prošlog tjedna broj "importiranih" slučajeva naglo porastao u odnosu na tjedan prije toga kad ih je bilo samo 15.

Najavljuje se da će se premijer Janez Janša u srijedu opet sastati s epidemiolozima i članovima svog stručnog tima za covid-19, nakon čega će se donijeti konačna odluka o krajnjem roku za povratak slovenskih turista s Jadrana kako bi izbjegli karantenu.