PUTINOVA ODLUKA Nuklearno oružje bit će postavljeno po Bjelorusiji

Vladimir Putin
AFP

Rusija će rasporediti taktičko nuklearno oružje na teritoriju Bjelorusije, objavio je ruski predsjednik Putin i objasnio da ne čini ništa što Amerikanci već nisu učinili. Potvrdio je da je u Bjelorusiju već isporučeno više projketila tipa 'Iskander' koji se mogu koristiti s nuklearnim bojnim glavama.

"Ne osnivamo nikakav vojni savez s Kinom. Da, surađujemo u području vojno-tehničke interakcije. Ne skrivamo to. Sve je transparentno, nema ničeg tajnog", citirala je Putina ruska novinska agencija Interfax.

Ruski predsjednik je također rekao da zapadne sile pokušavaju stvoriti globalnije saveze, optuživši Sjedinjene Američke Države i NATO da počinju graditi novu 'osovinu', koja nalikuje savezu između Njemačke, Italije i Japana u Drugom svjetskom ratu, prenosi HRT.

Kremlj je uzeo Bjelorusiju za nuklearnog taoca, napisao je tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksij Danilov na Twitteru, dodajući da je ova odluka 'korak prema unutarnjoj destabilizaciji zemlje'.

Najava ruskog predsjednika 'maksimizira razinu negativne percepcije i javnog odbacivanja Rusije i Putina u bjeloruskom društvu', dodao je Danilov. Po Putinovim riječima, odluka o raspoređivanju 'taktičkog' oružja u Bjelorusiji potaknuta je spremnošću Londona da pošalje Ukrajini oružje s osiromašenim uranijem.

Putin je zaprijetio da će posegnuti za istom vrstom streljiva ako ga Kijev dobije. Rusija, dakako, ima čime uzvratiti. "Imamo, bez pretjerivanja, stotine tisuća takvih granata. Za sada se nećemo koristiti njima", rekao je.