PUTINOV PRIJATELJ POBIJEDIO U SLOVAČKOJ Obećao ukidanje vojne pomoći Ukrajini, ali treba saveznike za većinu

Robert Fico Slovačka

Slovački ljevičarski bivši premijer Robert Fico pobijedio je svog progresivnog suparnika na parlamentarnim izborima nakon kampanje za ukidanje vojne pomoći Ukrajini.

Fico će morati pridobiti saveznike za formiranje sljedeće vlade, pokazali su u nedjelju ukupni izborni rezultati. Rezultati s 98 posto registriranih biračkih mjesta na subotnjim izborima pokazuju da vodi Ficova stranka SMER-SSD s 23.37 posto glasova.

Slijedi liberalna Progresivna Slovačka (PS) sa 16.86 posto, a treća stranka je HLAS (Glas), koja bi mogla postati ključna za sastavljanje nove vlade, s 15.03 posto.

Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka pridružila bi Slovačku Mađarskoj u osporavanju potpore Ukrajini

Ficov bivši kolega i čelnik ljevičarskog HLAS-a, Peter Pellegrini, držao je otvorene opcije za buduće koalicije. Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka SMER-SSD pridružila bi članicu NATO-a Slovačku Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Europske unije o potpori Ukrajini, baš kao što blok nastoji održati jedinstvo u suprotstavljanju ruskoj invaziji.

Robert Fico Slovačka

To bi također signaliziralo daljnji pomak u regiji protiv političkog liberalizma, što bi mogao ojačati i konzervativni PiS ako pobijedi na izborima u Poljskoj kasnije ovog mjeseca. Ficova stranka je više nacionalistička i socijalno konzervativnija, kritizira socijalni liberalizam za koji kaže da je nametnut iz Bruxellesa. 

Izlazne ankete davale su prednost PS-u, ali rezultati su išli u korist Fica

PS je liberalan u pogledu zelene politike, LGBT prava, dublje europske integracije i ljudskih prava. "Želimo sve procijeniti, pa ćemo pričekati konačno prebrojavanje", rekao je Robert Kalinak, kandidat SMER-SSD-a i dugogodišnji Ficov saveznik, dodajući da će stranka danas komentirati potpune rezultate.

Izlazne ankete davale su prednost PS-u, ali rezultati su išli u korist Fica i otvorili izglede da bi mogao osvojiti četvrti mandat kao premijer nakon što je vodio vlade 2006.-2010. i 2012.-2018.

Moguć potpuni zaokret Slovačke ako Fico uspije sastaviti vladu

Slovačka je dosad bila jedna od najvećih saveznica Ukrajine, no ako Fico uspije sastaviti vladu, to bi se moglo radikalno promijeniti. Fico je, naime, pozvao slovačku vladu da prestane isporučivati oružje Kijevu i rekao da Slovačka neće poslati više nijednu granatu ako postane premijer. Također se protivi ulasku Ukrajine u NATO. Grigorij Mesežnikov, politički analitičar i predsjednik Institutea of Public Affairs, slovačkog think tanka, rekao je da poput mnogih simpatizera Rusije Fico svoju potporu Moskvi shvaća kao "mirovnu" inicijativu.

"On i njegovi saveznici tvrde da ne bismo trebali slati oružje Ukrajini jer će to produžiti rat. Kažu da će biti mira ako prestanemo slati oružje Ukrajini jer će sukob prije završiti. Dakle, u biti, oni nisu za mir, oni su proruski nastrojeni", rekao je Mesežnikov.

Fico je prethodno bio slovački premijer više od desetljeća, prvo između 2006. i 2010., a zatim ponovno od 2012. do 2018. godine. Bio je prisiljen podnijeti ostavku u ožujku 2018. nakon višetjednih masovnih prosvjeda zbog ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove. Kuciak je pisao o korupciji među slovačkom elitom, uključujući ljude izravno povezane s Ficom i njegovom strankom SMER.

Nova prilika za Putinovog prijatelja

Birači su napustili SMER na sljedećim izborima 2020. i izabrali stranku desnog centra Obični ljudi i neovisne ličnosti (OLaNO). Prvobitno viđen kao dašak svježeg zraka, OLaNO i njegov čelnik Igor Matovič na kraju su razočarali mnoge svoje birače. Matovič je milijunaš koji je sam stekao svoje bogatstvo. Pobijedio je na izborima na snažnoj antikorupcijskoj platformi, obećavajući da će "očistiti" Slovačku, no morao je odstupiti nakon nešto više od godinu dana zbog toga što je njegova jednostrana odluka da kupi cjepiva protiv covida-19 od Rusije izazvala pobunu u njegovoj koalicijskoj vladi..

Matovič je zamijenio mjesto sa svojim ministrom financija Eduardom Hegerom, ali kaos se nastavio. Dok se zemlja borila s posljedicama pandemije i ruske invazije na Ukrajinu, više unutarnjih i osobnih sukoba dovelo je u prosincu do raspada vladajuće koalicije. Heger je nastavio biti privremeni premijer, ali je i on dao ostavku u svibnju, a zamijenio ga je tehnokrat Ludovit Odor. Kaos posljednjih godina dao je Ficu novu priliku.

"Godinu dana nakon prošlih izbora izgledalo je kao da će stranka potpuno nestati. No Fico, inače Putinov prijatelj, uspio ju je rehabilitirati i pobijediti na jučerašnjim izborima.