PUTINOV KRAJ? Već se spominju njegovi nasljednici, evo i koji

Vladimir Putin,Rusija

Katastrofalna vojna avantura ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini povećava izglede da se njegova 22-godišnja vladavina možda bliži kraju, ali, hoće li sam otići ili će na to biti primoran pita se briselski portal 'Politico' i u opsežnoj analizi navodi 12 mogućih kandidata za njegovog nasljednika.

Za sedam mjeseci ratovanja u Ukrajini ruska vojska je pretrpjela velike gubitke u ljudstvu i opremi i povlači se u istočnoj Ukrajini. Putinova mobilizacija stotina tisuća ljudi prerasla je u kaos, a odluka je izazvala kritike čak i njegovih propagandista i političkih saveznika, piše 'Politico'.

Putin (69) je na vlast došao 2000. kada je zamijenio Borisa Jeljcina nakon uspješnog drugog ruskog rata u Čečeniji. Šanse da će otići u skorije vrijeme i dalje su male, ali jasno je da eskalirajuće posljedice njegovog vojnog kockanja već slabe njegovu moć.

U analizi briselskog portala navedeni su različiti scenariji po kojima bi Putinova vladavina eventualno mogla da se okonča i mogući pretendenti koji bi eventualno mogli ući u Kremlj, prenosi Telegraf.

Putin je učinio puno da marginalizira protivnike i izmjenio ustav kako bi zadržao vlast. Šanse da će dobrovoljno ustupiti mjesto novom lideru su slabe, ali više ne i zanemarljive. Evo koga bi Putin mogao odabrati: - superšpijun Nikolai Patrushev  - poznavatelji Kremlja vide Nikolaia Patrusheva kao njegovog najvjerojatnijeg nasljednika. 

Bivši šef obavještajne agencije FSB, a sadašnji tajnik Vijeća sigurnosti Rusije, ima prednost što dijeli iste stavove kao i Putin, obojene neprijateljskim raspoloženjem prema zapadu uopće, a naročito prema SAD.

Sa druge strane, godine mu ne idu naruku. Ima 71 godinu, dvije godine je stariji od Putina i ako bi postao predsjednik bio bi samo prelazna figura u Kremlju.

Dmitrij Medvedev - Ako Putin u nekog ima povjerenja, onda je to Dmitrij Medvedev. Ruski lider predao je predsjedavanje svom bivšem suradniku iz Sankt Peterburga 2008. godine. Zamjena funkcije omogućila je Putinu da zadrži vlast u svojim rukama, a u skladu sa ograničenjem mandata koji je Ustav tada propisivao.

Medvedev je propisno grijao predsjedničku fotelju istovremeno dobivši prelaznu ocjenu kao modernizator, koristeći iPad i obilazeći Silikonsku dolinu.

Međutim, kada mu se završio četvorogodišnji mandat, Medvedev je suptilno oslobodio put Putinu za povratak u Kremlj. Prešao je na premijersko mjesto gdje je bio osam godina, da bi 2020. postao zamjenik predsjednika Vijeća za sigurnost, i ponovno postao direktno podređen Putinu koji je na čelu tog tijela, prenosi Telegraf.

Aleksey Dyumin - Dyumin je po vlastitom priznanju jednom spasio Putina od noćnog napada mrkog medvjeda ispraznivši šaržer kod nogu zvijeri dok je prijeteći stajala na vratima planinskog odmarališta.

Dyumin, najviše rangirani veteran Federalne garde, imao je uspjeha i na bojnom polju kao zapovjednik specijalnih snaga 2014. godine u operaciji pripajanja Krima.

Tu su još Dmitry Patrushev, Mikhail Mishustin, Sergey Sobyanin, Aleksei Navalny, Mikhail Khodorkovsky, Mikhail Mizintsev, Ramzan Kadyrov, Yevgeny Prigozhin.