Putin zatražio donošenje neobičnog zakona

Putin
Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao kako je od parlamenta zatražio da donese zakon o češćoj upotrebi ruske državne himne i zastave radi jačanja domoljublja među mladima.
U najnovijem dodvoravanju konzervativnim glasačima, piše Reuters, a radi jačanja vlastite popularnosti, Putin je kritizirao i Ruse koji upotrebljavaju strane riječi, što je, kaže, znak slabosti.
Putin je prijedlog zakona poslao parlamentu kojim dominiraju upravo Putinovi pristalice. Novi će zakon proširiti upotrebu državnih simbola poput ruske trobojnice, na primjer u školama.
»Šira upotreba, barem u obrazovnim ustanovama, pridonijet će jačanju patriotizma, posebno među mladima«, rekao je u svojoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu kraj Moskve taj nekadašnji špijun KGB-a sveučilišnim profesorima prava.
»Gledanje vijorenja državne zastave i slušanje himne vratit će našim građanima... domoljubne osjećaje«, rekao je.
Putin (61) nije odao pojedinosti predloženog zakona. Ruska trobojnica već je česta na upravnim zgradama, a himna se svira na službenim svečanostima i sportskim natjecanjima.
Putin je to izjavio pošto su nacionalistički skupovi održani protekli vikend pokazali jačanje krajnje desnih osjećaja i sve snažnije neprijateljstvo prema stranim radnicima koje mnogi Rusi drže odgovorima za kriminal i nezaposlenost.
Otkako je lani ponovo postao ruski predsjednik, Putin ne krije da želi ugoditi konzervativnim vrijednostima i patriotizmu radničke klase, piše Reuters. Radništvo je njegova izborna baza, a usput će suzbiti i prijetnju srednjega staleža koji mu je lani prosvjedima smanjio popularnost.
Približio se ruskoj pravoslavoj crkvi i čvršće se postavlja u sporovima sa Sjedinjenim Državama, a vratio je staru sovjetsku himnu, vojne parade i radničko odličje koje je uveo sovjetski vođa Josif Visarionovič Staljin.
Kritičari kažu kako se i protiv neistomišljenika bori sovjetskim metodama, a Putin to opovrgava.