Putin traži ispriku Nizozemske

Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u utorak ispriku Nizozemske nakon incidenta u kojem je, po Moskvi, ruski diplomat u Den Haagu uhićen silom u svojem domu i zadržan nekoliko sati u policiji.

"To je grubo kršenje Bečke konvencije. Čekamo objašnjenja i isprike te kažnjavanje krivaca", izjavio je Putin kojega citira agencija Ria Novosti, u sklopu summita Azija-Pacifik na Baliju. "Naša reakcija ovisit će od stava koji će zauzeti nizozemska strana", dodao je ruski predsjednik.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ranije kako je pozvalo nizozemskog veleposlanika u Moskvi da mu prenese poruku o "neprihvatljivom" karakteru incidenta do kojeg je došlo u nedjelju navečer u Den Haagu.

Po glasnogovorniku ruskog ministarstva Aleksandru Lukaševiču, nizozemski policajci upali su u nedjelju navečer u dom Dmitrija Borodina, prvog tajnika ruskog veleposlanstva u Nizozemskoj. Lukaševič je kazao da je diplomat pretučen, stavljene su mu lisice te je odveden u policijsku postaju odakle je pušten tek ujutro "bez objašnjenja i isprike".

Glasnogovornik je naglasio da su policajci prekršili diplomatski imunitet. Po njemu, nizozemska policija je iznijela "izmišljen izgovor da je maltretirao svoju djecu".

Izvor : Hina