Putin najavio nove vojne vježbe

Vladimir Putin
AP

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u petak predstojeće vojne vježbe Organizacije sporazuma o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) bloka koji predvodi Moskva. 

Na sastanku sa kazahstanskim predsjednikom Kassym-Jomartom Tokayevim​​​​​​​ u Sočiju, Putin je istaknuo da ove godine Rusija i Kazahstan obilježavaju 30. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa i da dvije države blisko surađuju u mnogim oblastima, javlja agencija Anadolija.

"Naša ministarstva i resori aktivno rade, aktivno radi međuvladina komisija. Ministarstva vanjskih poslova i ministarstva obrane zajednički pripremaju različite događaje, uključujući zajedničke vježbe u okviru CSTO-a", kazao je Putin.

Vojna služba Kazahstana je ranije objavila da se održavaju razgovori sa kolegama iz CSTO-a o pripremi i izvođenju specijalnih vježbi Search-2022, Echelon-2022 i Interaction-2022, prenosi Fena.

Predstavnici CSTO-a dogovorili su ključne dijelove vježbi, kontingente i druga organizacijska pitanja. Planirano je da se sve vježbe, koje kombiniraju obuku različitih komponenti trupa CSTO-a, održe u jedinstvenom operativnom okruženju na teritoriji Kazahstana na poligonu Matybulak.

Konkretno, tijekom specijalne vježbe Search-2022 razrađivat će se pitanja organiziranja i sprovođenja obavještajnih podataka, dok će Interaction-2022 predvidjeti razradu pitanja pripreme i izvođenja zajedničke operacije za lokalizaciju oružanog sukoba u regiji centralne Azije, području kolektivne sigurnosti.

Ruski čelnik najavio je vojne vježbe u jeku ruske agresije na Ukrajinu, i sve većih zapadnih sankcija Moskvi zbog te invazije.