PUTIN GA NIJE DOČEKAO Xi Jinping stigao u Moskvu

Vladimir Putin i Xi Jinping
EPA

Kineski predsjednik XI Jinping u ponedjeljak je sletio u Moskvu, kao čelnik zemlje koja želi biti potencijalni posrednik u postizanju mira u Ukrajini i koju Rusija smatra važnim saveznikom protiv zapada. 

Xi će biti prvi inozemni čelnik koji će se rukovati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom otkad je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovim uhićenjem zbog deportacije ukrajinske djece tijekom invazije.

Moskva je nalog prozvala „jasno neprijateljskim činom“, a Peking je rekao da se time pokazuju dupli standardi. 

Rusija Xijev posjet, prvi otkad je ranije ovaj mjesec osigurao povijesni treći mandat na čelu Kine, predstavlja kao dokaz da ima moćnog prijatelja koji je spreman stati uz nju u protivljenju zapadu kojeg optužuje da pokušava izolirati i poraziti Moskvu. 

„Osjećamo kako geopolitički krajolik u vanjskom svijetu prolazi drastične promjene“, napisao je Putin u članku za službeni medij kineske Komunističke partije, dodavši da ima velika očekivanja od susreta sa svojim „dobrim starim prijateljem“. 

Za Xija to putovanje predstavlja hod po žici. Kina je ranije objavila prijedlog od 12 točaka za prekid rata u Ukrajini, no istovremeno je ojačala odnose s Moskvom. 

Peking je odbacio zapadne optužbe da planira naoružati Rusiju, no objavio je da želi bliskiju energetsku suradnju s Rusijom, nakon što je povećala uvoz ruskog ugljena, plina i nafte. Zapadne sankcije na ruski energetski sektor Kini su donijele velike uštede.

Kineskog predsjednika Xija Jinpinga u zračnoj luci Vnukovo dočekao je zamjenik ruskog premijera Dmitrij Černišenko. Po dolasku u Moskvu poručio je da su Kina i Rusija ‘dobri susjedi i pouzdani partneri‘, piše Tass. Službeni razgovori Putina i Jinpinga zakazani su za ponedjeljak poslijepodne, a s delegacijama će se nastaviti i u utorak.

U članku objavljenom u Rusiji kineski čelnik napisao je da se dvije zemlje drže koncepta „vječnog prijateljstva i suradnje na dobrobit obje strane“ te da kineski prijedlog o miru u Ukrajini odražava stav svijeta. 

„Kompleksni problemi nemaju jednostavna rješenja“, napisao je u Rosijskaja Gazeti, glasilu ruske vlade.

Ukrajina i zapadni saveznici smatraju da bi primirje koje Kina predlaže samo omogućilo Putinu da osnaži vojsku prije planirane ukrajinske protuofenzive. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da će pristati na mirovne pregovore tek kad ruske snage napuste ukrajinski teritorij.