PRVO KORIŠTENJE VETA Britanska vlada blokirat će škotski zakon o promjeni roda

London proljeće

Britanska vlada će blokirati prijedlog zakona koji je usvojio škotski parlament, koji građanima olakšava promjenu roda u pravnom smislu, rekao je u ponedjeljak ministar za Škotsku Alister Jack, što predstavlja prvo korištenje veta britanske vlade na neki škotski zakon.

Škotska je, usvojivši prijedlog zakona u prosincu, postala prva država Ujedinjenog Kraljevstva koja podržava proces samoidentifikacije, uklonivši potrebu za medicinskom dijagnozom rodne disforije i spustivši minimalnu dob za promjenu roda s 18 na 16 godina, prenosi Hina.

Jack je rekao da se poziva na članak 35. Zakona o Škotskoj iz 1998., koji dopušta britanskoj vladi da zabrani stupanje na snagu zakona, ako London smatra da će imati štetan učinak na područja u kojima nacionalna vlada zadržava konačnu nadležnost.

"Nisam ovu odluku shvatio olako", rekao je Jack u priopćenju, dodavši da će imati "značajan učinak" na pitanja o jednakosti diljem Britanije.

"Zaključio sam, stoga, da je ovo nužan i ispravan smjer djelovanja", kazao je Jack. Neke skupine za ženska prava tvrde da bi izmjene zakonodavstva mogle predstavljati prijetnju za sigurnost žena i djevojaka jer će olakšati seksualnim prijestupnicima da uđu u prostore predviđene za pripadnike samo jednog spola, poput toaleta.

Zagovornici prijedloga zakona pak rekli su da će reforme koristiti transrodnim osobama i da ne predstavljaju nikakvu prijetnju za ženska prava. Neke druge države poput Irske, Danske i Argentine su usvojile samoidentifikacijske zakone koji olakšavaju ljudima da promjene svoj rod.

Odluka će vjerojatno izazvati gorku pravnu bitku između Edinburgha i Londona, pri čemu je škotska vlada ranije upozorila da će se boriti protiv, kako ga sama naziva, pokušaja da se potkopa demokratska volja škotskog parlamenta, koji u određenim područjima ima smanjene ovlasti.