PRVI TAMNOPUTI KANDIDAT NA GRČKIM IZBORIMA Izbjeglica iz Burundija u utrci za zastupnički dom

grčka,Politika,imigranti,izbori,rasizam,crni političar
reuters

Pobjeda Spirosa Richarda Hagabimane na izborima 21. svibnja bila bi povijesna u Grčkoj, gdje migranti rijetko obnašaju službene funkcije. U radničkim četvrtima na periferiji Atene, Spiros Richard Hagabimana ide od vrata do vrata u kampanji u kojoj bi mogao postati prvi crni političar u Grčkoj.

Zanimljiva životna priča

To je izvanredno putovanje za Hagabimanu, koji je prije samo osam godina bio zatvoren u svom rodnom Burundiju zbog odbijanja da puca na protuvladine prosvjednike kao visoki službenik Nacionalne policije. Bila bi to i povijesna pobjeda u zemlji gdje migranti rijetko obnašaju službene funkcije, a prije manje od 10 godina, krajnje desna stranka Zlatna zora bila je treća najpopularnija politička snaga s izrazito antiimigrantskom agendom, prenosi Reuters.

Odjeven u odijelo i kravatu, Hagabimana hoda po ulicama izborne jedinice u kojoj se natječe na izborima 21. svibnja u Grčkoj, sastajući se s biračima na tržnicama i kafićima.

"Imam mišljenje o rasizmu", rekao je Hagabimana (54), sada visoki službenik ministarstva za migracije i kandidat Konzervativne stranke Nova Demokracija, za Reuters.

"Protiv rasizma se ne može boriti samo riječima. Protiv rasizma se bori svakodnevnim djelima. Kada druga osoba strahuje od nepoznatog, morate im pružiti priliku da dođu u kontakt s onim čega se boje." Kao znak da se grčko društvo počinje mijenjati, drugi crni kandidat, Nikodimos-Maina Kinyua, Kenijac rođen u Keniji, osnivač nevladine organizacije ASANTE koja pomaže migrantima, također se natječe s lijevom strankom Siriza u Ateni, iako se smatra da ima manje šanse za osvajanje mandata.

Grčka okrenula novu stranicu

Područje u kojem se Hagabimana natječe, koje uključuje siromašni grad Perama i otok Salaminu zapadno od Atene, bilo je uporište Zlatne zore u vrijeme ekonomske krize u Grčkoj 2015. Zlatna zora kasnije se raspala, a njezini vođe su 2020. godine završile u zatvoru zbog zločina iz mržnje.

Za Hagabimanu to znači da je Grčka okrenula novu stranicu. "Političari iz Zlatne zore bilu su dužnosnici u parlamentu. Sada su u zatvoru. Vjerujem u grčki narod", rekao je.

Hagabimana prvi put je stigao u Grčku 1991. godine na stipendiju za studij u Pomorskoj akademiji. Nakon diplomiranja 1996. godine, Burundi je zahvatio vojni državni udar, te je bio prisiljen zatražiti azil u Grčkoj. Studirao je pravo i pridružio se mladeži stranke Nove Demokracije.

Godine 2005., iste godine kada je stekao grčko državljanstvo, 12-godišnji građanski rat u Burundiju završio je, pa je Hagabimana odlučio vratiti se kako bi pomogao mirovnim naporima Ujedinjenih naroda.

Deset godina kasnije, zemlju su zahvatili novi prosvjedi. Hagabimana, tada nacionalni policijski službenik, odbio je naredbe da guši prosvjede, zbog čega je zatvoren i pretučen, kako je rekao. Sjećajući se jedne noći u zatvoru, rekao je: "Znao sam da bi udarac u glavu značio kraj za mene."

Dok je bio u zatvoru, prijatelj odvjetnik u Ateni pokrenuo je međunarodnu kampanju za njegovo oslobađanje. Uz pomoć grčkih vlasti vratio se u Atenu 2016. godine.

Hagabimanina agenda usmjerena je na poslovne interese, ali također želi inspirirati migrante da "mogu biti ravnopravni članovi društva.

Dodaje da njegova boja kože ne bi trebala biti fokus.