PRVI AFRIČKI AUTOMOBIL U Maroku predstavljena domaća autoindustrija

Maroko,automobil,Električni automobili,vodik,zelena energija,auto industrija
moroccoworldnews

Maroko predstavlja prvu marokansku marku automobila i prototip vozila na vodik. Projekti, koje su razvili marokanski poduzetnici, predstavljaju značajan korak za ovu zemlju i ojačat će oznaku "Made In Morocco". Izvršni direktor kompanije Neo Motors, Nassim Belkhayat, i predsjednik NamX-a, Faouzi Annajah, predstavili su model prve marokanske marke automobila i prototip vozila na vodik kralju Mohammedu VI tijekom ceremonije koja se održala u ponedjeljak u Kraljevskom dvorcu u Rabatu.

Tijekom prezentacije, kralj je pregledao model automobila "Neo Motors", tvrtke u vlasništvu marokanskog kapitala, kao i prototip vozila na vodik koji je stvorio NamX, nazvan Vozilo na vodik (HUV).

Neo Motors trenutno otvara industrijski kompleks u Ain Aoudi, smještenom u regiji Rabat-Sale-Kenitra. Planirano je da se tu proizvode vozila za lokalno tržište i izvoz.

Maroko,automobil,Električni automobili,vodik,zelena energija,auto industrija

Projektirana godišnja proizvodna kapaciteta je 27.000 jedinica. Kompleks je izgrađen s proračunom od 156 milijuna Dirhama (15 milijuna dolara) i očekuje se da će otvoriti 580 radnih mjesta.

U veljači 2023., Nacionalna agencija za sigurnost cestovnog prometa dala je konačno odobrenje za prvo vozilo tvrtke Neo Motors. Tvrtka je započela s predproizvodnjom, a svečano otvorenje postrojenja planirano je za lipanj 2023.

Što se tiče vozila na vodik tvrtke NamX, automobil je dizajniran u suradnji s talijanskim dizajnerskim uredom i izrađivačem karoserija Pininfarina. Unutrašnji dizajn vozila je marokanski.

Model HUV bit će opremljen centralnim spremnikom za vodik, uz šest izmjenjivih kapsula koje omogućuju veliki doseg vožnje i brzo punjenje vodikom u nekoliko minuta.

Maroko ima iznenađujuće jak automobilski sektor

Maroko je trenutno najveći proizvođač automobila u Africi. U prvom kvartalu 2023. godine, izvoz iz marokanske automobilske industrije dosegnuo je 33,9 milijardi Dirhama,  što predstavlja impresivan godišnji rast od 44%.

Dok se automobilski sektor nastavlja razvijati iznad očekivanja, zemlja radi na prelasku na proizvodnju električnih automobila kako bi održala snažnu poziciju u globalnom prelasku na zeleniju ekonomiju.

U rujnu 2022. godine, zemlja je predstavila ambiciozan industrijski plan s ciljem povećanja kapaciteta proizvodnje električnih automobila u roku od dvije godine.

Prema tom planu, marokanska proizvodnja električnih automobila trebala bi doseći 100.000 jedinica godišnje u roku od dvije do tri godine, što je dvostruko više od trenutne proizvodnje.

Ambiciozni cilj proizvodnje je ostvariv s obzirom na trenutne industrijske mogućnosti, a nije uključen mogući dolazak stranih investicija u budućnosti.

Marokovu ambiciju da postane središte proizvodnje električnih automobila dodatno potvrđuje zemljin značajan kapacitet u području proizvodnje zelenog vodika.

Studije sve više ukazuju na potencijal Maroka za proizvodnju zelenog vodika. Zeleni vodik trenutno se smatra najboljom zelenom zamjenom za naftu. S rastom prelaska svijeta na zeleniju ekonomiju, očekuje se da će potražnja za zelenim vodikom rasti eksponencijalno.

Izvještaj Europskih konzervativaca iz siječnja navodi da Europa već planira značajna ulaganja u zeleni vodik i solarne panele u Maroku, Egiptu i južnoj Africi.

Prema tom izvještaju, Europska investicijska banka procjenjuje vrijednost kapaciteta proizvodnje zelenog vodika u Africi na 1 milijardu eura.

Očekuje se da će kontinent do 2035. godine doseći godišnji kapacitet proizvodnje zelenog vodika od 50 milijuna tona po cijeni koja je izuzetno konkurentna, odnosno ispod 2 dolara po kilogramu.