SUSJEDSTVO Prva europska zemlja koja je proglasila kraj epidemije koronavirusa

SUSJEDSTVO Prva europska zemlja koja je proglasila kraj epidemije koronavirusa
Facebook

Slovenska vlada proglasila je kraj epidemije koronavirusa proglašene 12. ožujka, a mediji su u petak tu odluku ocijenili "iznenađujućom" s obzirom da je premijer Janez Janša u četvrtak u parlamentu najavljivao da će se tek krajem svibnja proglasiti kraj epidemije i ukinuti neke mjere restrikcije.

"Trenutna epidemiološka situacija omogućava ublažavanje nekih mjera koje su do sada bile nužne zbog kontrole širenja covida-19, ali ne i njihovo ukidanje u cjelini", navedeno je u priopćenju vlade nakon sinoćnje dopisne sjednice, kojom je proglašen kraj epidemije i budući režim ulaska i tranzita kroz Sloveniju.

Slovenski mediji odluku nazivaju "iznenađujućom" s obzirom da je premijer Janša u četvrtak u parlamentu najavljivao opoziv epidemije i prestanak nekih restrikcija s krajem svibnja. Navode kako kraj epidemije covida-19 do sada nije proglasila nijedna druga europska država, te da i neki slovenski stručnjaci smatraju da epidemija u "medicinskom" smislu nije opozvana.

Prema sinoćnjoj vladinoj odluci o "mjerama na graničnim prijelazima na vanjskoj granici i kontrolnim točkama na unutarnjim (schengenskim) granicama Slovenije", osobama koje ulaze u Sloveniju te su njeni rezidenti ili imaju stalno ili privremeno prebivalište u nekoj od država EU-a, a nisu napustile prostor EU-a za više od 14 dana, na granici se samo uruče upozorenja o epidemiološkim mjerama protiv širenja koronavirusa, osim ako same izjave da imaju covid-19 ili pokazuju izrazite simptome te bolesti.

Slovenski radio navodi da sinoćnjom vladinom odlukom i dalje ostaju na snazi mjere socijalne distance, higijene ruku, nošenja maski u zatvorenim prostorima, a na snazi je i dalje i zabrana velikih javnih okupljanja.

Isti izvor jutros navodi da je vlada požurila s proglašenjem kraja epidemije jer bi u suprotnom slučaju, da to nije učinila, krizni interventni zakon o subvencijama gospodarstvu i građanima u vrijeme epidemije automatizmom morao biti produžen do kraja idućeg mjeseca, što bi zahtijevalo još nekoliko milijardi eura dodatnih sredstava pomoći.

Slovencima koji žele u Hrvatsku nova odluka vlade omogućava slobodnije putovanje jer više neće kao dosad nakon povratka morati u 7-dnevnu izolaciju, prenose jutros slovenski mediji.

Premijer Janša u četvrtak je u parlamentu iznio ocjenu da je Slovenije najuspješnija država u EU-a u suočavanju s epidemijom, da je epidemiološka slika s obzirom na vrlo mali broj novih slučajeva covida-19 vrlo povoljna i da će se vlada ubuduće posvetiti gospodarskim pitanjima i oporavku nakon koronakrize kako bi se izbjegla ekonomska depresija.