PROSVJED U MADRIDU Na ulicama se okupilo oko 40.000 ljudi

Madrid prosvjed

Deseci tisuća Španjolaca su danas na ulicama Madrida prosvjedovali protiv potencijalnog plana vršitelja dužnosti premijera Pedra Sancheza da amnestira katalonske separatiste kako bi ostao na toj dužnosti nakon izbora na kojima nije ostvario pobjedu.

Oko 40 tisuća pobornika oporbene Konzervativne stranke (PP) stiglo je na ulice prijestolnice iz cijele Španjolske.

Sanchez, čija je stranka završila druga na izborima u srpnju, mogao bi usprkos tome ostati na premijerskoj funkciji ako dobije podršku katalonskog čelnika u egzilu Carlesa Puigdemonta čija stranka Junts per Catalunya ima sedam zastupnika u parlamentu.

Španjolska je izdala tjeralicu za Puigdemontom zbog pokušaja secesije istočne regije, a kao uvjet njegove podrške socijalistima zatražio je odbacivanje optužnica protiv njega i drugih separatista. 

"Nisam za vladu koju imamo. Za mene je to katastrofa jer će totalno podijeliti Španjolsku"

Alberto Nunez Feijoo, čelnik PP-ja, prvog na izborima u srpnju, rekao je da ne bi nikad popustio zahtjevima organizatora ilegalnog referenduma o neovisnosti iz 2017. godine. Povlačenje optužnica predstavljalo bi davanje pomilovanja onima koji stoje iza državnog puča, rekao je pobornicima u Madridu. 

Gregorio Castaneda 72-godišnji je umirovljenik koji je u Madrid stigao iz sjevernog Santandera kako bi se suprotstavio amnestiji. "Nisam za vladu koju imamo. Za mene je to katastrofa jer će totalno podijeliti Španjolsku", rekao je agenciji Reuters. 

Premijer: Pokušavamo okrenuti stranicu

Sanchez je danas održao svoj skup u Gavi, u blizini najvećeg katalonskog grada Barcelone. Nije izravno spomenuo amnestiju, ali je naglasio da socijalisti žele izliječiti društvenu podjelu oko katalonskog pitanja.

"Pokušavamo okrenuti stranicu", poručio je premijer koji je 2021. pomilovao devetero separatista. 

Feijoo će prvi pokušaj imenovanja premijerom imati 27. rujna, no njegove šanse nisu velike jer PP odbija bilo kakvo popuštanje separatistima. Ako mu to doista i ne uspije, svoju će priliku u parlamentu imati Sanchez.