PROSVJED POLJOPRIVREDNIKA Gotovo 2000 kamiona zapelo na belgijsko-nizozemskoj granici

kamioni Belgija Nizozemska
AFP

Prosvjedujući protiv poreznih opterećenja, rastućih troškova, jeftinog uvoza i birokracije, poljoprivrednici su blokirali nekoliko graničnih prijelaza između Belgije i Nizozemske, objavili su u petak belgijski i nizozemski autoklubovi, prenosi Hina.

Granični prijelaz u smjeru Antwerpena, drugog najvećeg grada u Belgiji i u kojem se nalazi druga najveća europska luka, jedan je od blokiranih prijelaza. Lokalni mediji izvijestili su da većina prosvjednika dolazi iz Belgije, a neki od njih su Nizozemci.

Zapelo oko 2000 kamiona

U zapadnoj Belgiji poljoprivrednici već nekoliko dana blokiraju kamione da uđu ili izađu iz luke Zeebrugge, koja je dio luke Antwerpen-Bruges, a flamanska televizija VRT izvještava da je gotovo 2000 kamiona zapelo.

Poljoprivrednici u drugim dijelovima Europe također su iz istih razloga nezadovoljni, a prosvjedi su zabilježeni u Njemačkoj, Poljskoj, Grčkoj, Portugalu i Rumunjskoj.

Prosvjedi su razotkrili napetosti zbog utjecaja na poljoprivredu napora EU-a da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama, kao i otvaranja vrata jeftinom ukrajinskom uvozu kako bi se pomoglo Kijevu u ratnim naporima.