PROMJENE U AUTOINDUSTRIJI Kina postala najveći svjetski izvoznik putničkih automobila

autoindustrija

Prema izvješćima, Kina je sada najveći izvoznik automobila na svijetu. Carinske tarife, rat u Ukrajini i promjene u automobilskom sektoru pozitivno su utjecale na proizvodnju automobila u ovoj zemlji.

Proizveli preko milijun autmobila u prva 3 mjeseca ove godine

Kineski dužnosnici objavili su brojke koje pokazuju da je zemlja izvezla 1,07 milijuna automobila tijekom prvog tromjesečja 2023., što je povećanje od 58 posto u odnosu na prošlu godinu. Ta brojka gura Japan, s 954.185 automobila, na drugo mjesto unatoč povećanju proizvodnje od više od 6 posto u istom razdoblju. Njemačku, koja je prije držala drugo mjesto po izvozu putničkih automobila, prošle godine je prestigla Kina i sada se nalazi na trećem mjestu.

Rast kineske proizvodnje vozila posljedica je povećane globalne potražnje za novim energetskim vozilima (NEV) jer zemlje provode zakonodavstvo kojim se ograničavaju vozila s fosilnim gorivima (s unutarnjim izgaranjem) i njihove emisije. Azijska nacija je dobro pozicionirana da udovolji toj potražnji. Prema izvješću Međunarodne agencije za energetiku objavljenom u srpnju 2022., Kina proizvodi 75 posto svjetskih litij-ionskih baterija te ima 85-postotni kapacitet proizvodnje anoda i 70-postotni kapacitet za katode. Izvješće navodi da su kineski izvozi NEV, uključujući električne automobile, u prvom tromjesečju porasli više od 90 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Pomogao im i rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini također je pomogao kineskom izvozu. Zapadne zemlje su nametnule trgovinske sankcije Moskvi, pa se ruska vlada okrenula Kini za nabavu vozila. Dok su Volkswagen i Toyota povukli svoje proizvode iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu, kineski proizvođači automobila Great Wall, Chery i Geely - zadovoljavajući novu potražnju - ostvarili su skok udjela na tržištu.

Korist imaju i drugi proizvođači automobila, poput Tesle. Tvrtka za električne automobile Elona Muska ima ogromnu tvornicu u Šangaju koja šalje automobile u Europu i Japan - Gigafactory trenutno može proizvesti 1,25 milijuna vozila godišnje i ima planove za povećanje kapaciteta. Iako Tesle izgrađene u Kini još uvijek nisu uvezeni u Sjedinjene Američke Države, prošlog mjeseca tvrtka je počela proizvoditi sportske terenske automobile Model Y za izvoz u Kanadu.

SAIC Motor, kineski državni proizvođač automobila sa sjedištem u Šangaju (koji posjeduje marku MG) i BYD Auto Co., Ltd., automobilska podružnica javne kineske multinacionalne tvrtke BYD Company (podržane od strane američkog investitora Warrena Buffetta), neki su od najvećih kineskih izvoznika NEV-a.

Zanimljivo je primijetiti da su uvozne carine, koje je propisala američka vlada, spriječile većinu, ali ne sve, proizvođače automobila da dovedu kineske automobile na američko tržište. Međutim, carine nisu spriječile GM da prodaje svoj SUV Buick Envision (početna cijena oko 35.000 dolara) na američkom tržištu. Prošle godine je GM uvezao 36.407 vozila proizvedenih u Kini, pri čemu većinu čine spomenuti Buick SUV. Ostatak je uvezen od strane marki Polestar i Volvo.