PROGOVORIO HAMASOV SLUŽBENIK Govorio koliko je živih talaca u Gazi i što misli o napadu 7. listopada

Hamas

Glasnogovornik Hamasa i član političkog biroa Osama Hamdan rekao je da "nitko nema pojma" koliko je zarobljenika koji se drže u Gazi još živo, u opširnom intervjuu koji je dao za CNN.

Na pitanje žali li Hamas što je izvršio napade na jugu Izraela sedmog listopada s obzirom na sve šta je uslijedilo, Hamdan je napad opravdao kao "reakciju protiv okupacije".

"Onaj koji je nadležan ili odgovoran za to je izraelska okupacija. Ako se oduprete okupaciji, oni će vas ubiti, ako se niste opirali okupaciji, oni će vas također ubiti i deportirati iz vaše zemlje. Dakle, što treba da radimo, samo da čekamo?", odgovara Hamdan.

Hamdan je također naglasio da je uvjeravanje SAD-a izraelske vlade da pristane na trajni prekid borbi ključno za uspjeh pregovora o prekidu vatre.

"Izraelci žele prekid vatre samo na šest tjedana, a onda se žele vratiti borbi, za koju mislim da Amerikanci do sada nisu uvjerili Izraelce da prihvate trajni prekid vatre", mišljenja je on.

S druge, Netanyahu je pod sve većim pritiskom da postigne dogovor koji bi osigurao povratak preostalih talaca koji su još u Gazi. Izrael vjeruje da je više od 70 talaca - od više od 100 koji se još uvijek drže u Gazi - živo.

U razgovoru za CNN, Hamdan je rekao da ne zna koliko ih je još živi.

"Nemam pojma o tome. Nitko nema pojma o tome", rekao je on, navodeći da je "izraelska operacija oslobađanja" četvorice talaca u subotu rezultirala smrću još troje, uključujući jednog američkog državljanina.

Strahuje se da bi moglo biti više mrtvih talaca nego što se javno zna.

Hamas je u travnju rekao međunarodnim posrednicima da nije u mogućnosti da ispuni zahtjev Izraela da oslobodi 40 preostalih talaca u prvoj fazi sporazuma, uključujući sve žene, kao i bolesne i starije muškarce, jer nema 40 živih taoci koji ispunjavaju te kriterije za puštanje, podsjetio je CNN.