Proces u Haagu: Predstavnici Srbije odgovarali na tužbu Hrvatske za genocid

Den Haag, sud, hrvatski generali, Den Haag, Proces u Haagu, ICTY, Međunarodni sud pravde ICJ, Srbija, Hrvatski pravni tim

"U ime srbijanske vlade i naroda, ponavljam iskreno žaljenje za sve žrtve rata i zločina počinjenih u oružanom sukobu u Hrvatskoj, bez obzira na pravnu kvalifikaciju tih zločina i bez obzira na njihovo nacionalno i etničko podrijetlo. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje i sjećanje", poručio je Saša Obradović sucima.

"Nema sumnje da je i puno Hrvata propatilo u tom sukobu i ovo je prilika da se prisjetimo i njihove tragedije. No, rat u Hrvatskoj izazvao je teške patnje Srba koji su suočeni sa separatističkim idejama tadašnjeg hrvatskog vrha odlučili osnovati vlastiti nacionalni entitet poznat kao Republika Srpska Krajina", rekao je voditelj srpskog pravnog tima Saša Obradović.

Dodao je da hrvatski zastupnici, koji su prošloga tjedna dokazivali tužbu protiv Srbije, nisu bio fer jer nisu ni spomenuli stradanja hrvatskih Srba.

"U ime srbijanske vlade i naroda, ponavljam iskreno žaljenje za sve žrtve rata i zločina počinjenih u oružanom sukobu u Hrvatskoj, bez obzira na pravnu kvalifikaciju tih zločina i bez obzira na njihovo nacionalno i etničko podrijetlo. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje i sjećanje", poručio je Obradović sucima najvišeg suda UN-a.

Po njegovim riječima, rat u Hrvatskoj 90-ih godina ne može se svesti na pojednostavljenu sliku koja isključivo prikazuje počinitelja i žrtvu genocida.

Hrvatska tužba od početka se čini umjetna, s povijesnog stajališta je cinična, pa i paradoksalna, rekao je Obradović misleći na dio izvorne hrvatske tužbe gdje se za masovni odlazak Srba u Oluji 1995. optužuje službeni Beograd.

"Te optužbe su paradoksalne. Građani Srbije uglavnom vjeruju da je tužba povijesna ironija", ustvrdio je Obradović i podsjetio na stradanja hrvatskih Srba u ustaškim logorima u NDH od 1941. do 1945.

Hina