PRIVREMENI PREKID VATRE Počelo primirje između Izraela i Hamasa

Izraelska vojska
Ilustracija

Počelo je dugo očekivano četverodnevno primirje u borbama između Izraela i Hamasa. Privremeni prekid vatre započeo je u 7 sati po lokalnom vremenu, a prva skupina od 13 talaca koje drži Hamas bit će oslobođena u 16 sati, prema katarskim posrednicima. Prema dogovoru, Hamas će osloboditi 50 talaca iz Gaze u roku od četiri dana, a Izrael će osloboditi 150 palestinskih zatvorenika žena i djece.

Dopisnik Reutersa u blizini sjevernog dijela Gaze nije čuo nikakvu aktivnost izraelskih zračnih snaga i nije vidio nikakve tragove koji obično ostavljaju palestinska raketna lansiranja. Libanonska TV Al-Mayadeen izvijestila je da se od početka primirja u Gazi nisu čuli zvukovi bombardiranja, prenosi Hina.

Sirene su se oglasile u dva izraelska sela izvan južnog pojasa Gaze, upozoravajući na mogući palestinski raketni napad. Međutim, nije bilo potvrde o bilo kakvom lansiranju.

Borbe su trajale nekoliko sati prije primirja, a dužnosnici unutar enklave kojom upravlja Hamas rekli su da je bolnica u gradu Gazi bila među metama bombardiranja. Obje strane također su signalizirale da će pauza biti privremena prije nastavka borbi.

Indonezijska bolnica bila je pod nemilosrdnim bombardiranjem, radila je bez svjetla i bila je puna starijih ljudi i djece koja su preslaba da bi ih se pomicalo, rekli su zdravstveni dužnosnici Gaze. 

Dodatna pomoć trebala bi početi pritjecati u Gazu, a prvi taoci, uključujući starije žene, bili bi oslobođeni u 16 sati. Ukupan broj oslobođenih talaca trebao bi biti 50 tijekom četiri dana, rekao je u Dohi glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al-Ansari.

Novinska agencija Shehab povezana s Hamasom javila je da su kamioni s gorivom počeli ulaziti na prijelaz Rafah nakon što je primirje počelo.

Hamas je na svom Telegram kanalu potvrdio da će prestati sva neprijateljstva njegovih snaga.

Egipat najavio dnevnu isporuku 130.000 litara dizela u Gazu

Egipat je objavio da će se 130.000 litara dizela i četiri kamiona plina dnevno isporučivati Gazi kada počne četverodnevno primirje.

Voditeljica egipatske Državne službe za informiranje Diaa Rashwan također je izjavila da će dnevno 200 kamiona pomoći ulaziti u Gazu.

Izrael i palestinska islamistička skupina Hamas započet će četverodnevno primirje u petak, u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Specijalnim letom vraćena kući 103 Rusa evakuirana iz Gaze

Specijalni zrakoplov dovezao je kući u Moskvu 103 ruska državljana evakuirana iz Gaze, priopćilo je rusko ministarstvo za žurna stanja.

U objavi na Telegramu, ministarstvo je istaknulo kako je skupina odletjela kući unajmljenim zrakoplovom Ilyushin-76.

U objavi se navodi da je 101 ruski državljanin prebačen iz Gaze u Egipat u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj evakuiranih Rusa iznosio više od 750. Više od 650 ih je prevezeno u Rusiju, uključujući više od 300 djece.

Kremlj je u srijedu pozdravio sporazum o prekidu paljbe u Gazi, koji stupa na snagu u petak, kao "prvu dobru vijest nakon dugo vremena" u izraelsko-palestinskom sukobu. Rečeno je da su humanitarne stanke jedini način da se podignu napori za održivo rješenje.