PRIVREMENE MJERE Europska unija ublažava sankcije protiv Sirije

Rat Sirija potres Asad

Europska unija najavila je u četvrtak da će privremeno ublažiti sankcije nametnute Siriji kako bi olakšala dopremu pomoći u zemlju koju je 6. veljače pogodio razoran potres.

Humanitarne organizacije neće morati tražiti prethodnu dozvolu od zemalja članica EU za slanje materijala ili pružanje usluga subjektima podvrgnutim sankcijama Europske unije, priopćilo je Europsko vijeće, prenosi Hina.

Mjera će trajati šest mjeseci, a donesena je s obzirom na težinu humanitarne krize u Siriji nakon potresa, dodaje se u priopćenju.

U potresu magnitude 7,8 u Turskoj su poginule 42.000 ljudi, a u Siriji 3.600.

U priopćenju se naglašava da su EU i zemlje članice među najvećim donatorima Siriji, s donacijama vrijednim 27,4 milijarde eura toj zemlji i susjedima koji od 2011. prihvaćaju izbjeglice, poput Turske.

Nakon potresa EU je osigurao 3,5 milijuna eura za hitne humanitarne potrebe u Siriji.

Sirijska vlada i tvrtke povezane s njom pod sankcijama su EU-a zbog represije koju provodi Damask, što otežava europsko sudjelovanje u pružanju humanitarne pomoći.

Sankcije EU-a nametnute 2011., usmjerene su protiv 291 osobe i 70 subjekata te podrazumijevaju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

Izmjenama donesenim u četvrtak "EU oslobađa humanitarne organizacije obveze traženja dozvole (...) zemalja članica za prijevoz dobara ili pružanje usluga humanitarnog karaktera ljudima i subjektima na popisu", ističe se u priopćenju.