PRITISAK NA VUČIĆA Francuska, Njemačka i Italija pozvali da Srbija prizna Kosovo

Priznanje Kosova

Čelnici Francuske, Njemačke i Italije pozvali su u petak navečer Srbiju da “de facto” prizna Kosovo, koje je proglasilo neovisnost 2008., ali koje Beograd i dalje smatra svojom pokrajinom.

U izjavi objavljenoj dan nakon razgovora s obje strane, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i talijanska premijerka Giorgia Meloni rekli su da je vrijeme da balkanski susjedi ispune prethodne obveze.

Njihov potez uslijedio je nakon rastuće međunarodne zabrinutosti da bi se bivši ratni neprijatelji mogli vratiti otvorenom sukobu nakon niza nasilnih incidenata posljednjih mjeseci. Velik dio napetosti usredotočen je na sjeverno Kosovo, gdje etnički Srbi čine većinu. Ostatak Kosova pretežno čine etnički Albanci.

U svojoj izjavi Macron, Scholz i Meloni ponovili su dugogodišnje pozive kosovskom premijeru Albinu Kurtiju da uspostavi zajednicu općina sa srpskom većinom na sjeveru, dajući lokalnim Srbima određeni stupanj samouprave.

Srbija i Kosovo godinama su razgovarali uz posredovanje Europske unije kako bi normalizirali svoje odnose. Kako je taj proces zastao, čelnici triju najvećih zemalja EU-a sve su se više uključivali u pokušaje rješavanja krize.

Dok je EU prethodno zazirala od politički osjetljivog pitanja de facto priznanja Kosova, troje čelnika jasno su dala do znanja da to očekuju od Srbije, vršeći pritisak na srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

“Pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za uspostavu Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu kako je propisano nacrtom statuta, a Srbiju da de facto prizna Kosovo”, stoji u priopćenju.

Vučić je ranije rekao da neće ni formalno ni neformalno priznati Kosovo.

Ali i Srbija i Kosovo jednog dana teže pridruživanju EU, a blok je inzistirao na tome da će te dvije zemlje morati riješiti svoje nesuglasice prije nego što mogu postati članice.

“Bez napretka u normalizaciji odnosa, obje strane riskiraju propuštanje važnih prilika”, reklo je troje čelnika.