PRIMIRJE Hamas i Izrael postigli sporazum o prekidu vatre i razmjeni talaca

Izrael napao Libanon
EPA

Hamas i Izrael dogovorili su prekinuti sve borbe u Gazi na četiri dana u sklopu sporazuma prema kojem će Hamas osloboditi 50 žena i djece koji su držani kao taoci, u zamjenu za oslobađanje 150 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, priopćila je palestinska militantna skupina.

Američki predsjednik pozdravio sporazum Izraela i Hamasa

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je sporazum o privremenom prekidu vatre između palestinske militantne skupine Hamas i Izraela.

''Neobično sam zadovoljan što će se neke od ovih hrabrih duša, koje su izdržale tjedne zatočeništva i neizrecivu muku, ponovno ujediniti sa svojim obiteljima nakon što se ovaj dogovor u potpunosti provede'', izjavio je Biden u priopćenju, prenosi Hina.

Biden je zahvalio Katru i Egiptu na njihovom "ključnom vodstvu i partnerstvu" u pregovorima o sporazumu.

''Cijenim predanost koju su (izraelski) premijer Netanyahu i njegova vlada preuzeli podupirući produženu stanku kako bi se osiguralo da se ovaj dogovor može u potpunosti provesti i kako bi se osigurala dodatna humanitarna pomoć za ublažavanje patnje nevinih palestinskih obitelji u Gazi.''

Rekao je da bi sporazum "trebao" omogućiti oslobađanje nekih američkih talaca.

''Neću stati dok svi ne budu oslobođeni'', zaključio je Biden.

Izraelska vlada podržala sporazum s Hamasom za oslobađanje talaca u Gazi

Izraelska vlada podržala je dogovor s Hamasom, priopćeno je iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Katarski dužnosnici, koji su uz Sjedinjene Države posredovali u pregovorima između Izraela i Hamasa, danima su govorili da su suprotstavljene strane vrlo blizu dogovora.

Sporazum će predstavljati prvo primirje u ratu u kojem su izraelska bombardiranja sravnila dijelove Gaze kojom vlada Hamas. Prema podacima vlasti u Gazi, u tim je napadima ubijeno 13 300 civila u gusto naseljenoj enklavi, a oko dvije trećine od 2,3 milijuna stanovnika ostalo je bez krova nad glavom.

Uoči objave o prihvaćanju sporazuma, Netanyahu je rekao da je intervencija američkog predsjednika Joea Bidena pomogla poboljšati okvirni dogovor tako da uključuje više talaca i manje ustupaka.

No, Netanyahu je rekao da se izraelska misija nije promijenila.

''U ratu smo i nastavit ćemo ratovati dok ne postignemo sve svoje ciljeve. Uništiti Hamas, vratiti sve naše taoce i osigurati da nijedan entitet u Gazi ne može prijetiti Izraelu'', rekao je u snimljenoj poruci na početku sastanka Vlade.

Hamas priopćenjem potvrdio sporazum s Izraelom o puštanju talaca

Dogovor će omogućiti stotinama kamiona s humanitarnom pomoći, medicinskom opremom i gorivom da uđu u sve dijelove pojasa Gaze, dodaje se u priopćenju.

Neimenovani visoki američki dužnosnik je za Reuters rekao da će među taocima koji će biti pušteni iz zatočeništva u Gazi biti i tri američke državljanke. Radi se o dvije žene i trogodišnjoj djevojčici čiji su roditelji ubijeni u Hamasovom napadu u južnom dijelu Izraela, kojim je započeo ovaj krvavi sukob.

Dužnosnik je rekao da bi puštanje taoca trebalo početi unutar 24 sata od objave sporazuma, a da će prve zatočene osobe vjerojatno biti oslobođene u četvrtak ujutro.

''Predviđamo da će ih biti i više od 50 puštenih, ali ne znam koliko će ih doista biti. Način na koji je sporazum strukturiran trebao bi potaknuti oslobađanje svih zatočenih osoba'', izjavio je dužnosnik.

Dužnosnici se nadaju da će prekid borbi biti primijenjen i u sjevernom dijelu Izraela, gdje je došlo do sukoba između izraelske vojske i Hezbollaha. Ujedno, strogi inspekcijski režim bi trebao osigurati da Hamas stanku u borbenim aktivnostima iskoristi za ponovno naoružavanje svojih boraca u Gazi.