PRIJETI LI NAM NOVA KRIZA? Bankrotirala je jedna od najvećih banaka Amerike

Silicon Valley bank
Getty images

Budućnost 'Prve republičke banke', četrnaeste po veličini u SAD, dovedena je u pitanje usljed straha od domino efekata poslije jučerašnje propasti 'Banke Silicijske doline' (Silicon Valley bank - SVB), prenose danas mediji.

'Banka Silicijske doline', koja je bila specijalizirana za kreditiranje tehnoloških kompanija, bankrotirala je 10. ožujka i pala je pod državnu upravu. Regulatorna služba je zaplijenila depozite i obustavila poslovanje ove banke poslije 40 godina.

Njen brzi pad potresao je bankarski sektor, a akcije 'Prve republičke banke' oslabile su u prvom trenutku za 50 posto, da bi jučerašnji dan na burzi završile sa minusom od 15 procenata, prenosi Srna.

'Prva republička banka' današnjim priopćenjem pokušava umiriti ulagače i tvrdi da je i dalje stabilna i da je njena pozicija snažna kada je riječ o kapitalu i likvidnosti, prenosi 'Sputnik'.

Iako relativno nepoznata izvan Silicijske doline, SVB je bila među 20 najvećih američkih komercijalnih banaka, s 209 milijardi dolara ukupne imovine na kraju prošle godine, prema američkom regulatornom tijelu FDIC.

Podsjetimo da je velika financijska kriza 2008. godine izazvana upravo propašću nekih od najvećih američkih banaka.