PRIJETE OFENZIVOM Izrael odredio Hamasu rok za puštanje talaca

Izraelska vojska
Ilustracija

Izraelski ministar Benny Gantz odredio je palestinskom Hamasu rok do 10. ožujka za oslobađanje svih izraelskih talaca, zaprijetivši ofenzivom na grad Rafah u kojem se pred izraelskim napadima sklonilo više od milijun Palestinaca. Međunarodni sud danas otvara sedmodnevnu raspravu o pravnim posljedicama izraelske okupacije Palestine, a među više od 50 zemalja stavove će sucima izložiti SAD, Rusija, Kina, Slovenija i Mađarska.  

Tel Aviv je prvi puta odredio datum kada bi mogao poslati vojsku u palestinski grad na granici s Egiptom u koji se sklonilo više od milijun palestinskih civila, napominje BBC, prenosi Hina.

''Svijet mora znati, čelnici Hamasa moraju znati - ako se do ramazana naši taoci ne vrate kući, borbe će se nastaviti posvuda, uključujući i područje Rafaha'', izjavio je Gantz u nedjelju.

Ove godine ramazan, sveti mjesec posta u muslimanskom svijetu, počinje 10. ožujka, napominje BBC.

Izrael će "koordinirati, omogućiti evakuaciju civila u dijalogu s našim američkim i egipatskim partnerima kako bi se žrtve među civilima svele na najmanju moguću mjeru", dodao je ministar.

Ministrovo spominjanje Egipta moglo bi raspiriti nagađanja da Izrael očekuje da će dio Palestinaca pokušati pronaći utočište s egipatske strane granice, gdje vlasti, kako se čini, uređuju veliki ograđeni prostor za tu namjenu, rekao je BBC-jev dopisnik za diplomatska pitanja Paul Adams. No, izraelski dužnosnici još nisu objavili detalje plana o evakuaciji, dodao je BBC-jev dopisnik.

Do početka ramazana ostala su točno tri tjedna, a izbjegli ljudi još su u Rafahu, tek nekoliko njih krenulo je na zapad, prema obali, izvješćuje BBC. Unatoč međunarodnom pritisku izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je kopneni napad na Rafah koji bi trebao eliminirati pripadnike Hamasa, navodi BBC.

Nakon Hamasovog upada na izraelski teritorij, u kojem je ubijeno 1200 ljudi, izraelske oružane snage napale su Pojas Gaze. U izraelskim vojnim operacijama poginulo je do sada više od 28.400 tisuća Palestinaca, većinom žena i djece, a ranjeno je više od 68 tisuća, prema palestinskom ministarstvu zdravstva.

Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija

Međunarodni sud otvara u ponedjeljak sedmodnevnu raspravu o pravnim posljedicama izraelske okupacije Palestine, a među više od 50 zemalja stavove će sucima izložiti SAD, Rusija, Kina, Slovenija i Mađarska.  

Opća skupština UN-a zatražila je od suda mišljenje o izraelskoj okupaciji 2022. godine i suci će sada proučiti "okupaciju, naseljavanje i aneksiju... uključujući mjere koje bi trebale promijeniti demografsku strukturu, karakter i status Svetog Grada Jeruzalema".

Izrael je okupirao Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jeruzalem u ratu 1967. godine. Povukao se iz Gaze 2005., ali i dalje kontrolira njezine granice. Od 1967. znatno je proširio naselja na Zapadnoj obali koja po tvrdnjama Palestinaca ugrožavaju stvaranje održive palestinske države. Pripojio je Istočni Jeruzalem, ali većina država svijeta ne priznaje aneksiju.

Opća skupština UN-a zatražila je od 15 sudaca mišljenje kako te mjere i praksa "utječu na pravni status okupacije" i kakve su njezine pravne posljedice po sve države svijeta i po Ujedinjene narode.

Raspravu će otvoriti palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki, a uslijedit će više od 50 zemalja, uključujući SAD, Kinu, Rusiju, Južnoafričku Republiku i Egipat. Na popisu su i Slovenija i Mađarska.

Izrael neće nastupiti pred sudom već je dostavio primjedbe u pisanom obliku. U dosadašnjim raspravama ignorirali su mišljenja suda, ali sada su pod političkim pritiskom zbog rata u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze u kojem je od početka izraelskih vojnih operacija 7. listopada ubijeno oko 29 tisuća Palestinaca.

Svjetska javnost pozorno će pratiti raspravu pred sudom UN-a posebno s obzirom na najavljenu izraelsku ofenzivu na grad Rafah, na granici Gaze i Egipta, u koji se pred izraelskim vojnim operacijama sklonilo više od milijun Palestinaca.

Opća skupština UN-a traži mišljenje suda o izraelskoj okupaciji po drugi puta. Godine 2004. sud je zaključio da je Izrael gradnjom zida u Zapadnoj obali prekršio međunarodne zakone i da ga mora srušiti. Tel Aviv nije ispunio taj zahtjev.

Ovotjedna saslušanja nisu povezana s tužbom o genocidu nad Palestincima koju je pred sudom protiv Izraela podnijela Južnoafrička Republika. Krajem siječnja sud je od Izraela zatražio da poduzme sve mjere kako bi spriječio genocid u Gazi. 

Mišljenje suda neće biti pravno obvezujuće, ali će imati "veliku pravnu težinu i moralni autoritet", napominje sud.