PRIJE I POSLIJE POTRESA Satelitske snimke pokazuju razmjere katastrofe u Turskoj

PRIJE I POSLIJE POTRESA Satelitske snimke pokazuju razmjere katastrofe u Turskoj
Maxar techologies

Kombinacija satelitskih slika koju je objavila američka kompanija za svemirsku tehnologiju Maxar Technologies prikazuje ista mjesta prije i poslije potresa u Turskoj. Fotografije prikazuju Islahiye, grad na jugoistoku Turske koji je teško pogođen razornim potresima, prenosi Index.

Prve fotografije snimljene su iz svemira 4. listopada 2022., a druge 7. veljače 2023., nakon što je regiju pogodio snažan potres od 7.8 prema Richteru, nakon čega je uslijedio još jedan potres od 7.5 po Richteru. 

Pogledajte fotografije prije i poslije.

Sadržaj se učitava...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupni broj mrtvih premašio 7300

Spasilački timovi u Turskoj i Siriji bore se s jakom hladnoćom u utrci s vremenom dok traže preživjele ispod zgrada sravnjenih u potresu koji je ubio više od 7300 ljudi.

Prema novim informacijama, broj mrtvih u potresima u Turskoj i Siriji porastao je na 7366. Broj mrtvih u Siriji iznosi 1932 (1120 na pobunjeničkim teritorijima, a 812 na području koje drži vlada), dok je u Turskoj potvrđena smrt 5434 osoba.

Očekuje se da će ti brojevi rasti kako se spasilački napori multinacionalnih spasilačkih timova ubrzavaju potragu usred ledenih i olujnih vremenskih uvjeta. U Turskoj je ministar zdravstva rekao u utorak navečer da su do sada pronađene mrtve 5434 osobe, dok je više od 31 tisuću ozlijeđenih.

Dok su timovi za potragu i spašavanje iz cijelog svijeta stigli u regiju, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je izvanredno stanje na tri mjeseca u 10 najteže pogođenih pokrajina. “Ovo je jedna od najvećih katastrofa naše regije i svijeta, ne samo u povijesti naše republike”, rekao je Erdogan. Erdogan planira posjetiti to područje u srijedu, navodi turska novinska agencija Demiroren.

Dramatična borba za preživjele

Turska je procijenila da broj spasilačkog osoblja koje radi na pronalaženju preživjelih u ruševinama srušenih kuća i zgrada iznosi više od 60.000, dok je vojska rasporedila 100 zrakoplova i 10 brodova.

Ministar obrane Hulusi Akar kaže da se iz zapadne Turske i Cipra šalju dodatne trupe u potresom pogođenu zonu na jugu zemlje, izvijestila je novinska agencija Anadolu.

Konačni razmjeri katastrofe još uvijek su nejasni, s velikim brojem ljudi nestalih pod ruševinama. U nekim su se gradovima cijeli stambeni blokovi srušili zbog potresa. U Turskoj se navodno srušilo više od 5700 zgrada.

Orhan Tatar, voditelj turskog odjela za potrese i smanjenje rizika, govorio je o obilnim snježnim padalinama, pljuskovima i jakim vjetrovima u pogođenim regijama, kao i niskim temperaturama.

Spasioci u Siriji također su izvijestili da se bore s teškim uvjetima i nedostatkom strojeva.

Brojni problemi

"Ovaj potres izravno je pogodio 13.5 milijuna naših građana", rekao je turski ministar urbanizacije Murat Kurum.

Neke ceste i staze nisu pristupačne te radi na popravcima. U nekim regijama nema vode, rekao je.

Turska je zatražila pomoć od stranih vlada da se uhvati u koštac s posljedicama potresa, od kojih je najjači zabilježen magnitude 7,7 udario u 01:17 po GMT-u u ponedjeljak. Drugi snažan potres, samo nešto slabiji od 7,5 pogodio je to područje oko podneva istog dana.

435 naknadnih potresa

Tursko tijelo za katastrofe AFAD priopćilo je da je registrirano oko 435 naknadnih potresa.

Europska unija poslala je 27 timova za potragu i spašavanje iz 19 zemalja kako bi pomogli u potrazi za preživjelima u Turskoj, rekao je u utorak povjerenik EU za krizne situacije Janez Lenarčič, od kojih je 11 stiglo u Tursku.

Timovi se sastoje od preko 1200 spasilaca, uključujući dva liječnička tima, te preko 70 pasa.

Sirijska vlada, koja je pod nizom međunarodnih sankcija povezanih s ratom, apelirala je na Ujedinjene narode, Međunarodni odbor Crvenog križa i međunarodne organizacije da pruže pomoć.