PRIČA O NOVOM RATOVANJU Oleksandar je bio informatičar, danas je na prvoj liniji i smatra da je sve kao u videoigri

Ukrajinski dron operater

Prije nego što je Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 2022. godine, 32-godišnji Oleksandr je bio informatičar u logističkoj tvrtki: "Mislim da poznajete kompaniju jer imamo veliko skladište u Engleskoj. Nisam bio tamo."

Danas Oleksandrova reputacija nije izgrađena na njegovim vještinama u popravljanju softverskih pogrešaka za multinacionalnu tvrtku, već na broju potvrđeno ubijenih neprijateljskih vojnika koji ga čini možda najubojitijim pilotom drona kamikaza u Ukrajini na prvoj crti. "Nisam upoznao nikoga tko ih je više uništio", nevoljko priznaje za The Guardian.

Nije se prijavio u vojsku, djeluje samostalno

Od prošlog svibnja Oleksandr, koji se nije prijavio u vojsku, ali lebdi po prvoj liniji pružajući ubojitu podršku brigadama u potrebi, djeluje samostalno i uništava rusku vojsku.

Podiže mobitel da pregleda popis. Uništio je pet tenkova, pet borbenih vozila, jedan oklopni transporter, jedno borbeno izvidničko vozilo, dva višenamjenska naoružana transportera, borbeno vozilo pješaštva i borbeno desantno vozilo. Riječ je o 20 vrlo vrijednih ruskih vozila koja su uklonjena s bojišta.

Tu je i šest tenkova i 10 oklopnih vozila koja je oštetio dovoljno da ih izbaci iz borbe.

"Napravili smo dobar posao"

Radije ne razmišlja o životima koji su pritom ugašeni, ali priznaje da su u petak u 7:15 njegove bespilotne letjelice s eksplozivom ubile dvojicu ruskih vojnika i ranile šest u utvrđenom položaju u rovu u blizini sela Robotine u južnoj regiji Zaporižji, gdje ukrajinske snage napreduju kroz splet poteznih, protupješačkih i protuoklopnih mina. Upravo je do njega stigla vijest da je položaj u međuvremenu zauzet. "Napravili smo dobar posao", kaže ovaj Ukrajinac.

Oleksandr ima snimke koje dokazuju njegov smrtonosni rad. Video od petka ujutro prikazuje ruske vojnike, nesvjesne opasnosti odozgo, kako pucaju preko rova na ukrajinske vojnike koji napadaju njihov položaj, samo da bi jedan od Oleksandrovih dronova Mavic 3 napravio smrtonosni prelet.

"U ratu nema ničega za pohvalu"

Pristao je na susret kraj polja suncokreta u Zaporižji, u blizini mjesta na kojem je samo nekoliko sati ranije ubijao i sakatio. "U ratu nema ničega za pohvalu", kaže Oleksandr.

Početkom tjedna ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov najavio je 10. model bespilotne letjelice "koja službeno ulazi u rad u oružanim snagama Ukrajine". Ni Oleksandr ni itko od njegovih kolega nije još vidio ovu bespilotnu letjelicu. Kažu da takvu opremu nisu dobili od Ministarstva obrane.

400 dolara po dronu

Oleksandrovi dronovi napravljeni su od komponenti kupljenih online iz Kine, a zatim su ih sastavila dva njegova prijatelja na 24. katu stambene zgrade u Kijevu. On ih preuzima na svojim mjesečnim putovanjima u glavni grad Ukrajine gdje živi ili mu se dostavljaju poštom blizu područja njegova djelovanja.

Cijena je oko 400 dolara po dronu, a troškove uglavnom pokrivaju velikodušni neimenovani donatori. To je znatno manje od 650 dolara, koliko plaćaju velike dobrovoljne organizacije koje zbog manjka resursa iz službenih izvora kupuju dronove za druge vojne postrojbe.

"Rat možemo dobiti dronovima"

"Ovaj rat možemo dobiti dronovima", kaže Oleksandr. Ipak, rusku namjeru za masovnom proizvodnjom i angažiranjem na frontu ukrajinska strana teško može kopirati.

"Zato se ni sada ne pridružujem oružanim snagama. Zapovjednik uvijek može biti budala i ne znati voditi kvalitetne operacije. Vrlo sam učinkovit sam. Ovako sam spreman boriti se do kraja rata", kaže Oleksandr za The Guardian te dodaje:

"Prema službenim informacijama, Rusija proizvodi 3000 dronova. U Ukrajini neki mali bogati carevi, profiterski biznismeni, proizvode ove dronove za prodaju, volonterski fondovi ih kupuju i onda im naplaćuju 650 dolara po dronu."

"Ratno ime mi se ne sviđa, ali ću ga zadržati iz poštovanja prema mrtvom prijatelju"

Izgubio je osam izviđačkih bespilotnih letjelica zbog ruske vatre, uključujući dvije prošlog mjeseca, kada je tenk pucao blizu njegovog položaja, ostavivši mu duboku ranu na nozi. "Rusi su promijenili svoju strategiju pokušaja ubijanja posade dronova", kaže Oleksandr, koji inače treba oko 10 kamikaza dronova mjesečno.

Oleksandrovo ratno ime je Majeur, što se može prevesti kao "bogati dječak". Ime se zadržalo nakon što ga je prijatelj šaljivo tako nazvao na temelju toga što je Oleksandrov kalašnjikov bio novije proizvodnje. Obojica su pomagala u postavljanju kontrolnih točaka tijekom bitke za Kijev u ožujku prošle godine. "Zapravo mi se ne sviđa, ali moj prijatelj je sada mrtav i iz poštovanja ću zadržati to ime", kaže Oleksandr.

Imao je malo iskustva s bespilotnim letjelicama prije veljače 2022. godine, ali je shvatio da bi dronovi mogli biti ključni u ratu, pa je vježbao s letjelicama kupljenim na internetu: "Želio sam pronaći nešto u čemu bih mogao biti najkorisniji."

Najviše voli raditi sam

Na kontrolnoj točki upoznao je Olega Sencova, redatelja, pisca i aktivista. Postali su prijatelji i zahvaljujući Sencovu i njegovim vezama Oleksandr je prvi put predstavljen brigadi na terenu kao pilot drona.

Od tada je njegova reputacija ono što mu donosi posao. U izviđačkoj misiji Oleksandr najviše voli biti sam. Obično mu je dodijeljen prostor veličine četvornog kilometra za praćenje. Djeluje od 800 metara do 12 kilometara od mete.

Kada radi s dronovima kamikazama, obično djeluje u timovima od tri do četiri osobe. Jedan će upravljati izviđačkim dronom, a drugi upravljati samim kamikaza dronom, na koji je pričvršćeno do 600 grama eksplozivnog materijala C4. Barem još jedna osoba nadzire signal i komunikacije.

Ukrajinska posada može od cilja biti udaljena 400 metara ili 5,5 kilometara. Oni s kojima Oleksandr radi na terenu zajednički su poznati kao Force Majeur (Viša sila).

Inspirira druge

Podnarednik Petro Štanko (33), koji je počeo surađivati s Force Majeurom u lipnju i daje zeleno svjetlo operacijama, kaže da je bio inspiriran Oleksandrovom odlučnošću: "Ne možete svugdje pronaći motivaciju za borbu s takvom energijom."

Oleksandr kaže da se neprestano trudi poboljšati. Jutro prije intervjua pronašao je potpuno opremljeni ruski dron kamikazu koji je izgubio vezu i pao na zemlju. Dok ga pokazuje, odvojenog od svog eksplozivnog naboja, Oleksandr govori: "Nije tako loše kvalitete, ali naši su bolji. Ima vrlo dobru bateriju, ali ne tako dobar motor. Moram sve provjeriti, matičnu ploču, osigurače."

Kad su na terenu, kaže Oleksandr, ključno je opustiti se: "Počet ću u dva sata ujutro i oko osam sati već ću piti kavu."

"To je poput igranja na računalu, znaš?" govori Oleksandr o svom smrtonosnom i nezavidnom zadatku, koji mu je, u sveprisutnoj ratnoj klimi, postao gotovo šokantna rutina: "Zabavno je, znaš? Kad je zabavno, kad se opustiš, lako je. Kada si napet, nije moguće pravilno raditi. Svatko to može."