PRESUDE U HAAGU: 111 godina zatvora hrvatskoj šestorki!

Postojao je udruženi zločinački pothvat koji je imao za cilj uspostavljanje hrvatskog entiteta u granicama Banovine, ustvrdilo je Vijeće. Na čelu zločinačkog pothvata je bio Franjo Tuđman, a pripadnici HVO-a su na teritoriju BiH počinili brojne ratne zločine - ubojstva, silovanja, nezakonita pritvaranja i mučenja civilnih zarobljenika. Zločini su bili ishod plana koji su priredili sudionici u udurženom pothvatu kako bi otjerali Muslimane ih BiH, rekao je sudac Antonetti.

Jadranko Prlić je znao o zločinima hrvatskih snaga i o zločinima u logorima i nije intervenirao iako je mogao, smatra Viijeće te zaključuje da je značajno doprinio udruženom zločinačkom pothvatu i je bio jedan od glavnih članova. Jadranko Prlić je proglašen krivim za točke optužnice 2 do 5. Vijeće mu je izreklo presudu od 25 godina.

Bruno Stojić je također doprinio udruženom zločinačkom pothvatu jer je sudjelovao u planiranju vojnih akcija u Mostaru te je bio informiran o zločinima HVO-a. Većina u Vijeću ga je proglasilo krivim i izreklo jedinstvenu zatvorsku kaznu od 20 godina.

I Slobodan Praljak je sudjelovao u zločinima koji su počinjeni u akcijama HVO-a, imao je ovlasti nad oružanim snagama i vojnom policijom, kaže sudac. Praljak je proglašen krivim za točke optužnice 2., 3., 22. i 23. Vijeće je izreklo zatvorsku kaznu od 20 godina.

Značajan doprinos u udruženom zločinačkom pothvatu je imao i Milivoj Petković jer je planirao vojne operacije u općini Gornji Vakuf, rukovodio akcije u općini Jablanica te ometao pristup međunarodnin snagama i promatračima, rekao je sudac. Vijeće je Petkoviću izreklo zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina.

Valentin Ćorić koji je bio načelnik uprave vojne policije, je koristio svoje jedinice za deložiranja u Mostaru i u Gornjem Vakufu te u općinama Stolac i Čapljina i na taj način doprinio počinjenju zločina, zaključilo je Vijeće. Vijeće je Ćoriću izreklo zatvorsku kaznu u trajanju od 16 godina.

Berislavu Pušiću je izrečena jedinstvena zatvorska kazna u trajanu od 10 godina.

izvor: hrt.hr