Preminuo Muamer Zukorlić

Preminuo Muamer Zukorlić

Bivši predsjednik i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić je preminuo. Ovu informaciju podijelio je na svom Facebook profilu novinar i politički analitičar Mirnes Kovač.

"Na Ahiret je preselio Muamer ef. Zukorlić. Vijest mi je potvrdio muftija Mevlud Dudic koji je u povratku iz Graza prema Novom Pazaru. Molim Svevišnjeg da se smiluje Muamer ef., a njegovoj obitelji podari sabur", napisao je Kovač.

Neslužbeno, uzrok smrti je srčani udar.

Potpredsjednik Skupštine Srbije i lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić umro je danas na Internacionalnom sveučilištu u Novom Pazaru čiji je bio osnivač. Kako saznaje srbijanski 'Blic', Zukorliću je u jednom trenutku naglo pozlilo dok je držao predavanje. Iako je Hitna pomoć odmah došla i reanimacija je pokušana, liječnici su samo mogli konstatirati smrt.

Zukorlić je rođen u Tutinu 1970. godine. Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, općina Tutin i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Islamski fakultet, odsjek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini u Alžiru, a završava ga u ljeto 1993. godine, prenosi B92.

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka izabran je listopada 1993. godine njegovim osnivanjem, da bi na tu funkciju bio ponovno izabran 1998. i 2003. godine. Postdiplomske studije je apsolvirao u Libanu.

Na Objediniteljskom Saboru Islamske zajednice u Srbiji 27. ožujka 2007. godine izabran je za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju, da bi u srpnju 2008. godine na izborima u Islamskoj zajednici bio ponovno izabran za njenog poglavara.

Bio je kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH 2019. godine i bio je drugoplasirani, prenose mediji. Posljednjih godina počeo se baviti i politikom, a smrt ga je zadesila u vrijeme dok je bio zastupnik u Skupštini Srbije.