PREKO GRANICE PO GORIVO I ova bogata država svoju Hercegovinu ima

PREKO GRANICE PO GORIVO I ova bogata država svoju Hercegovinu ima
Lu Yang /Xinhua News/Profimedia

Gorivo na njemačkim benzinskim crpkama bilježi rekordne cijene. Vozači moraju koristiti aplikacije koje prikazuju gdje je najjeftinije gorivo da bi ovih dana našli benzin ispod 1,80 eura po litri ili dizel ispod 1,60 eura. Često je skuplje jer njemačke benzinske crpke mijenjaju cijene u prosjeku pet puta dnevno – javlja DW.

No oni koji žive blizu istočne njemačke granice s Poljskom pronašli su jednostavno rješenje – samo prijeđu granicu i natoče pun spremnik. Jer, nakon sniženja poreza na dodanu vrijednost, u susjednoj zemlji je gorivo preko noći pojeftinilo za još desetak centi po litri. Sada je benzin jeftiniji nego u Njemačkoj za 60 centi po litri, a dizel za 45. Tko natoči do vrha, štedi tridesetak eura po odlasku u Poljsku.

"Prodaja goriva u Njemačkoj u područjima u blizini granice je u siječnju pala za oko 50 posto. Poljske crpke pak izvještavaju da im se promet povećao za 50 posto", kaže zabrinuto Jürgen Ziegner, šef Središnjeg udruženja vlasnika benzinskih crpki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TRAŽE POMOĆ DRŽAVE

Kako prenosi list Die Welt, oko 300 do 400 benzinskih crpki u Njemačkoj moglo bi bankrotirati zbog velike razlike u cijeni u odnosu na Poljsku. Krajnji istok Njemačke, koji je ranije pripadao DDR-u, ionako je najmanje razvijen i naseljen. Tamo je gustoća benzinskih pumpi najmanja u cijeloj zemlji.

Kad nema automobila koji toče, manje je i onih koji svrate u malu prodavaonicu na crpki. A benzinske pumpe zarađuju dvije trećine prihoda ne gorivom, već upravo na tim sitnicama – na piću, cigaretama, sendvičima.

"Die Welt" navodi da je Središnje udruženje vlasnika benzinskih crpki pisalo saveznim ministrima i lokalnim političarima, zahtijevajući neku vrstu fonda kojim bi se spasili uglavnom mali poduzetnici koji unajmljuju i vode benzinske crpke. "Do sada nismo dobili odgovor iz ministarstava", kaže Ziegner.

Benzinske crpke bi, kaže on, trebalo nekako održati do ljeta. Tada, naime, u Poljskoj ističe privremeno smanjenje poreza na dodanu vrijednost.