PREDSJEDNIK NA TV Vučić razoružava stanovništvo, ali je najavio nabavku više stotina dronova kamikaza

Aleksandar Vučić tv Pink
TV Pink

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u nedjelju ujutru na TV Pink, gdje je govorio o aktualnim temama, kao i o situaciji na Kosovu. Tijekom obraćanja rekao je da Aljbin Kurti ne želi Zajednicu srpskih općina (ZSO), već da želi rat i da uvuče Srbiju u sukob sa NATO. Najavio je da će se danas sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Govoreći o situaciji u Rusiji, Vučić je rekao da Srbija nikada ni u jednoj zemlji neće podržati puč i vojni prevrat. Predsjednik je rekao i da neće biti produženja roka za predaju oružja i dodao da je do sada vraćeno 100.000 cijevi.

Na samom početku gostovanja komentirao je situaciju u Rusiji. "Ne mogu sebi dozvoliti kao predsjednik republike da istupam kao analitičar. Naravno, Srbija nikad neće podržati puč, prevrat vojnim sredstvima. Nismo podržali ni u Turskoj ni u Americi ni u jednoj zemlji. To su stvari koje ne možete dozvoliti", rekao je Vučić i dodao da se vlast mijenja na izborima, prenosi Telegraf.

Predsjednik je rekao da ovo nije događaj koji neće ostaviti posljedice ni po stanje na bojištu u Ukrajini. "Mislim da će ovo imati dubinske i teške posljedice", rekao je Vučić. Dodao da je predsjednik Rusije Vladimir Putin u svom obraćanju govorio o Prvom svjetskom ratu.

"Ne znam koliko gledatelji znaju da Rusija nije izgubila u Prvom ratu. Imali su više divizija, ali je teška situacija iznutra, i strane službe koje su razbile jedinstvo u Rusiji, doveli do nemira u zemlji. Uprkos pokušaju Kerenskog, da u jednoj uspješnoj bitci u lipnju 1917. godine preokrene stvar, izbija 'Oktobarska revolucija' koja je dovela do desetljeća uništavanja, svega što je pravoslavno, i desetljeća uništavanja ekonomije", kazao je Vučić.

Vučić je napomenuo da su dubinska istraživanja u Rusiji pokazala da tamo ima 30 posto onih koji žele revolucionarne promjene iz raznih razloga, zatim svega 12 posto je apsolutno zaodovoljno specijalnim ratom ili ratom, dok 49 posto racionalnih ljudi kažu da su realtivno zadovoljni, koji razumiju da Rusija ne može sama pobijediti kolektivni zapad koji pomaže ukrajinsku borbu.

"Svaka čast Lukašenku, ali to je jučer Putin završio", rekao je Vučić i dodao da nije prošlo bez krvi, te da je Rusija jučer izgubila sedam helikoptera. "Ukrajinci im nisu toliko srušili za sedam dana kao ovi jučer. Velika šteta je nanijeta jučer, ali mogla je biti mnogo veća. Ovo je jučer završilo zahvaljujući snazi Putina", poručio je Vučić.

O Kosovu

Govoreći o situaciji na Kosovu, Vučić je rekao da je ključnim akterima jasno da je krivica na zapadu. "Nisam siguran da smo stigli do vrha eskalacije", rekao je Vučić i dodao da Kurti neće stati. "Kurti neće ZSO, on zna da ta zajednica mora biti u skladu sa principima iz 2015. koje smo parafirali Isa Mustafa i ja. Oni to neće dozvoliti Srbima. On hoće da diže tenziju, želi rat, želi da nas uvuče u rat", rekao je Vučić i dodao da je Kurtiju ambicija da Srbiju uvuče u sukob sa NATO.

Vučić je rekao da Srbija sada mora biti oprezna. "Snaga naše vojske je neuporedivo veća u odnosu na kosovske snage, ali su oni opremljeniji i naoružaniji", rekao je predsjednik Srbije.

"Turci su na veoma ozbiljan način naoružali KSB, koji ne smije da postoji ni po kumanovskom sporazumu, ni po UN. Baš briga sve za međunarodno pravo. To su oni, pravo jačeg. Oni prave njihovu vojsku koja ne smije postojati", rekao je Vučić i dodao da to pravdaju činjenicom da 'su oni postali nezavisni'. On je dodao da su Turci dali minobacače, oklopna vozila, barjaktare, haubice od 105 mm.

Predsjednik je rekao da je Srbija odbila kupiti turske barjaktare, jer su opskrbili Prištinu. "U roku od pet mjeseci stiže nam više stotina do 1000 kamikaza dronova, koje smo uzeli na Bliskom istoku. To uzimamo da bismo odvratili potencijalnog agresora", rekao je Vučić.

"Nije točno da Amerikanci misle o Srbiji kao devedesetih godina, imaju mnogo bolji stav. Ali oni misle da je stav od Kosovu odvojen od toga, ali mi mislimo suprotno", naveo je predsjednik.

Vraćeno 100.000 cijevi

Predsjednik je govorio i o vraćanju nelegalnog oružja. On je rekao da neće biti novog produženja roka za vraćanje, i dodao da su građani do sada predali 100.000 cijevi i 4 milijuna komada streljiva.