Pred padom je ukrajinski grad za kojeg je Zelenski govorio da je ključan za sudbinu države

sjeverodonjeck,rat u ukrajini,Rusija,ukrajina

Ukrajinske snage primile su zapovijed da se povuku iz Sjeverodonecka, grada na istoku zemlje gdje se vode žestoke borbe s ruskim snagama, rekao je u petak regionalni guverner Serhij Gajdaj.

“Ukrajinske oružane snage morat će se povući iz Sjeverodonecka. Primile su takvu zapovijed”, rekao je na Telegramu Serhij Gajdaj, guverner Luhanska.

Neki od najžešćih sukoba u ukupnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu vodili su se upravo u Sjeverodonecku, gdje borbe za svaku ulicu traju više od mjesec dana, a Rusija polako napreduje.

“Ostajanje na pozicijama razbijenim tijekom mnogo mjeseci samo zbog ostanka tamo nema smisla”, rekao je ranije Gajdaj, najavljujući moguće povlačenje.

On nije rekao hoće li se vojska povući odmah ili postoji neki drugi vremenski okvir.

Bitka za Sjeverodoneck ključna je za Rusiju da uspostavi kontrolu nad preostalim dijelom regije Luhansk gdje bi samo Lisičank ostao u rukama Ukrajine ako bi Sjeverodoneck pao.

Luhansk je jedna od dviju regija koje čine Donbas, područje koje Rusija i ruski separatisti na istoku Ukrajine žele u potpunosti osvojiti.

“Na mnoge načine, sudbina Donbasa odlučuje se ovdje”, rekao je nedavno predsjednik Volodimir Zelenskij, misleći na Sjeverodoneck.