POZNATO ŠTO SE SVE MIJENJA Austrija podiže razinu opasnosti od terorističkih napada

Hrvati, austrija, koronavirus, policijski sat
Ilustracija

Austrija podiže stupanj terorističkog upozorenja zbog trenutne situacije na Bliskom istoku i nedavnog terorističkog napada u Belgiji. Umjesto "povećanog" rizika kao što je dosad bio slučaj, trenutno je na snazi "visoka prijetnja".

To su najavili ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner, ministrica obrane Klaudia Tanner, šef Državne sigurnosti Omar Haijawi-Pirchner i vojni zapovjednik Beča Kurt Wagner na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u srijedu, prenosi der Standard.

"Trebamo vidjeti da trenutačni incident ima visoki potencijal eskalacije", rekla je Tanner. Zbog situacije, ljudi su "izrazito emotivni", napetosti su "osjetljive diljem svijeta". Austrija ima posebnu odgovornost zbog svoje povijesti. "Svaka skupina u našem društvu trebala bi se osjećati slobodno i sigurno u Austriji."

Više službenika policije i vojske na određenim mjestima

Osiguranje objekata je pojačano. "Vidljiva prisutnost pred židovskim ustanovama povećana je posljednjih dana", rekao je Karner. Sada će se i resursi osoblja povećati. Konkretno, osjetljiva mjesta će biti pojačano nadzirana od strane policije i vojske. Ministri nisu željeli otkriti pojedinosti o kojim se zgradama točno radi iz taktičkih razloga. Broj vojnika postavljenih za to će se povećati sa 90 na do 190, rekla je Tanner. Oni će pomagati policiji.

Centar za borbu protiv terorizma

Također će se uspostaviti nova koordinacijska jedinica u Ministarstvu unutarnjih poslova koja će non-stop ocjenjivati situaciju. Ovaj novi "Centar za borbu protiv terorizma" će raditi prekogranično između ministarstava. Već sada je to dio zadaća Direkcije za državnu sigurnost i obavještajne službe (DSN), ali nova jedinica će omogućiti bolju koordinaciju između resora. Također su i novi nadzor granica prema Češkoj dio ovih novih mjera.

Prije toga, obavještajne službe su procijenile trenutnu situaciju nakon događaja posljednjih tjedana na Bliskom istoku i zaključile su da se mora povećati razina upozorenja.

Omar Haijawi-Pirchner, direktor Direkcije za državnu sigurnost i obavještajne službe (DSN), govori o povećanom terorističkom riziku diljem Europe. Međutim, naglašava da trenutačno nema konkretnih prijetnji za Austriju. Ipak, rizik od islamističkog terorizma u Austriji je visok zbog događanja na Bliskom istoku. Trenutačni događaji mogu se iskoristiti za širenje islamističke propagande. To bi moglo dodatno radikalizirati osobe od kojih su neke već pod nadzorom.