POZIVAO NA GRAĐANSKI RAT U Americi uhićen vođa krajnje desnice zbog napada na Capitol prošle godine

Amerika, Washington, capitol, napad, građanski rat

Karizmatični vođa i osnivač Oath Keepersa, jedne od glavnih skupina američke krajnje desnice, uhićen je u četvrtak pod optužbom za pobunu zbog sudjelovanja u nasilnom upadu na Capitol 6. siječnja prošle godine. Riječ je o dosad najtežoj točki optužnice protiv sudionika napada na zgradu Kongresa u kojoj su zastupnici u to vrijeme trebali potvrditi pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Parlamentarno povjerenstvo zaduženo za istragu događaja 6. siječnja i utvrđivanje odgovornosti Donalda Trumpa objavilo je u četvrtak da je pozvalo radi svjedočenja društvene mreže Alphabet, matičnu tvrtku YouTubea, Metu (bivši Facebook), Reddit i Twitter. Zastupnici žele saznati u kojoj je mjeri širenje lažnih informacija i ekstremističkog nasilja pridonijelo tom napadu i jesu li te kompanije donijele mjere kako bi spriječile svoje platforme da postanu sredstvo radikalizacije.

Stewart Rhodes optužen je za pobunu zajedno s još deset članova Oath Keepersa, a devetero ih je već privedeno. Čeka ih kazneni progon za zločinačko udruživanje radi ometanja službenog procesa i za nasilje, što uključuje stanoviti stupanj koordinacije.

Poziv na građanski rat

Dva dana nakon predsjedničkih izbora 3. studenog 2020. Stewart Rhodes je u šifriranom razgovoru s drugim članovima poručio da neće proći bez građanskog rata.

Uhićeni članovi Oath Keepersa organizirali su prijevoz iz čitave zemlje u Washington, nabavili svakovrsno oružje, obukli vojnu odoru i bili spremni odgovoriti na Rhodesov poziv na oružje te im je cilj bio nasilno ući i pokušati preuzeti kontrolu u Capitolu.

U trenutku napada Rhodes, bivši vojnik koji je 2009. osnovao Oath Keepers, bio je u blizini, ali nije sigurno je li ušao u prostor oko Capitola. A Rhodes, prepoznatljiv po povezu preko lijevog oka, glavna je osoba te paravojne, uvelike decentralizirane organizacije s više tisuća članova, navodi Antiklevetnička liga (ADL) koja se bori protiv rasizma i antisemitizma.

Od 6. siječnja 2021. više od 725 ljudi – među kojima su članovi krajnjih desničarskih skupina Proud Boysa, Oath Keepersa i Three Percentersa – uhićeno je zbog sudjelovanja u napadu na Capitol.