POŽAR U 19-KATNICI Poginulo 19 osoba, više od 60 ozlijeđenih

Požar New York
Peter Gerber

Najmanje 19 osoba - uključujući devetero djece - umrlo je u požaru u stambenoj zgradi u New Yorku, javlja BBC.

Požar je navodno izbio na drugom ili trećem katu zgrade od 19 katova u Bronxu. CNN javlja da su još najmanje 63 osobe ozlijeđene, a 32 u kritičnom stanju.

Povjerenik vatrogasne službe Daniel Nigro rekao je da je ovakav požar 'bez presedana' u New Yorku. Požar je izbio nekoliko dana nakon što je u požaru u stambenoj zgradi u Philadelphiji poginulo 12 ljudi, uključujući osmero djece, prenosi Index.

"Ovo je užasan, užasan, bolan trenutak za grad New York", rekao je gradonačelnik Eric Adams. "Bit će to najgori požar u našoj povijesti. Znamo da imamo 19 mrtvih, nekoliko ljudi u kritičnom stanju i više od 63 ozlijeđena", rekao je Adams.

Požar New York

Novi gradonačelnik New Yorka, bivši policajac, istaknuo je da je 'to prava tragedija, ne samo za Bronx i za grad'. Na fotografijama objavljenima na društvenim mrežama vide se velika vatra i gust crni dim koji suklja iz prozora višekatnice u Bronxu, velikoj četvrti na sjeveru New Yorka. Vatrogasci su isprva izvijestili o tridesetak ozlijeđenih.

Požar je izbio nešto prije 11 sati po lokalnom vremenu u dvoetažnom stanu na drugom i trećem katu zgrade, a proširio se na sve katove. Žrtve su pronađene na stubištu na svakom katu zgrade, a mnogi su preminuli od srčanog zastoja. Ozlijeđeni većinom imaju problema s disanjem zbog udisanja dima.

New York, megapolis s devet milijuna stanovnika, zahvatila je stambena kriza, a zgrade su nerijetko oronule i loše održavane.