Potvrđen vojvođanski statut

Zastava Vojvodine
Tijekom višednevne rasprave oporbeni su zastupnici tvrdili kako su ta dva akta protuustavna i secesionistička te da znače početak razbijanja državnog jedinstva, što su predstavnici vladajuće koalicije opovrgavali optužujući oporbu za površnost i demagogiju.

Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković rekao je da je zakon o utvrđivanju ovlasti Autonomne Pokrajine Vojvodine pokušaj dosljedne provedbe decentralizacije Srbije i koncept autonomije te pokrajine bez elemenata državnosti te da su oba predložena dokumenta u skladu sa srbijanskim ustavom.

Među najspornijim bio je članak statuta s naslovom "Glavni grad AP Vojvodine" u kojemu je Novi Sad, umjesto "glavnim gradom", amandmanima imenovan "glavnim administrativnim središtem Vojvodine".

Također su osporavani i članci koji predviđaju otvaranje predstavništva Vojvodine u Bruxellesu, mogućnost potpisivanja međuregionalnih ugovora, osnutak vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti te razvojne banke.

Zakonom o utvrđivanju ovlasti, među ostalim, uređuje se pravni položaj Vojvodine, izbor i rad tijela i služba koje ona osniva te proširenje njezinih ovlasti, a njezini izvorni prihodi i vlasništvo bit će uređeni posebnim zakonima.

Predviđeno je da Vojvodina surađuje s odgovarajućim teritorijalnim zajednicama u drugim zemljama u sklopu srbijanske vanjske politike uz poštovanje teritorijalnog integriteta i pravnog poretka Srbije.

Također se predviđa da Vojvodina može zaključivati međuregionalne sporazume te osnivati predstavništva u europskim regijama i u Bruxellesu u skladu s ustavom i statutom.

Potvrđivanje statuta i prihvaćanje zakona obilježila je lažna dojava o bombi u skupštini uoči početka glasovanja, pri čemu sjednica nije prekidana, te prosvjed nekoliko desetaka ljudi ispred skupštine protiv donošenja tih dokumenata.

Vojvođanska skupština prihvatila je statut u studenome prošle godine, ali je u državni parlament stigao godinu dana poslije, pošto je početkom studenoga ove godine izmijenjen u vojvođanskom parlamentu, prenosi Hina.

Zastupnici u vojvođanskoj skupštini prihvatili su 7. studenoga pravno-tehničke izmjene prijedloga vojvođanskog statuta, čime je on usklađen s prijedlogom zakona o utvrđivanju ovlasti Vojvodine koji je dva dana prije donijela srbijanska vlada i koji toj pokrajini daje široku autonomiju.

Poskok.info