POTVRDA NOVOG SMJERA U Grčkoj konzervativci ostvarili uvjerljivu pobjedu na izborima

Mitsotakis grčki premijer

Grčka konzervativna stranka Nova demokracija pobijedila je na parlamentarnim izborima koji su održani jučer, a birači su tako Kyriakosu Mitsotakis dali još jedan četverogodišnji mandat premijera.

Grčki konzervativci osvojili su veliku pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, osiguravši potpunu većinu.

Stranke krajnje desnice su također ostvarile uspjeh, dok se ljevica borila, dajući grčkom parlamentu najdesniji nagib od obnove demokracije 1974. godine.

Stranka Nova demokracija Kyriakosa Mitskotakisa uspjela je povećati svoju dvocifrenu prednost u odnosu na svog glavnog rivala, ljevičarsku stranku Siriza, i osigurala 158 mjesta u parlamentu zemlje od 300 mjesta, prema novom izbornom sustavu koji pobjedničkoj stranci dodjeljuje 50 bonus sjedišta.

"Narod nam je dao sigurnu većinu. Velike reforme će se odvijati brzo. Naši ciljevi su visoki i moraju biti visoki u drugom mandatu koji može transformirati Grčku s dinamičnim stopama rasta koje će podići plate i smanjiti nejednakosti”, kazao je Mitsotakis nakon proglašenja izbornih rezultata prema kojima je osigurao još jedan premijerski mandat.

Izbori su uslijedili nakon nešto više od tjedana dana nakon što se migrantski brod prevrnuo i potonuo u blizini zapadne obale Grčke, ostavivši stotine ljudi mrtvih i nestalih i dovodeći u pitanje postupke grčkih vlasti i strogu migracijsku politiku zemlje. Ali katastrofa, jedna od najgorih na Mediteranu u posljednjih nekoliko godina, nije u velikoj mjeri utjecala na izbore, s domaćim ekonomskim pitanjima u prvim redovima svijesti birača.

Mitsotakis je tijekom izborne kampanje obećao da će njegova prva dva zakona uključiti dalju reformu javne uprave i gospodarstva.

On je također obećao remont u pravosudnom, zdravstvenom i obrazovnom sektoru i izrazio namjeru da osnuje ministarstvo za obitelj kako bi se pomoglo u rješavanju problema opadanja i starenja stanovništva Grčke.