POTRAGA ZA PODMORNICOM Dizajnirana je tako da se sama vrati na površinu, a posada ostaje bez kisika u 13:18

podmornica Titanik
Profimedia

Spasilački timovi iz Kanade, SAD-a i Francuske nastavljaju složenu potragu za američkom podmornicom nestalom u području sjevernog Atlantika gdje su sonari zabilježili zvukove koji su se odašiljali u pravilnim razmacima. 

Pretraženo je oko 26 tisuća četvornih kilometara morske površine. Američka obalna straža procijenila je da bi kisika za ljude u podmornici moglo nestati danas u 13:18.

Plovilo u kojem je bilo pet osoba nestalo je u nedjelju tijekom putovanja do mjesta potonuća najpoznatijeg svjetskog broda Titanica, otprilike 650 kilometara od kanadske obale.

''Ne mogu reći o kakvim je zvukovima riječ. No, ono što mogu jest da tražimo ondje gdje su zvukovi (zabilježeni) i to je sve što u ovom trenutku možemo učiniti'', rekao je kapetan Jamie Frederick, američka Obalna straža.

''Titan je dizajniran tako da u slučaju krize automatski izroni na površinu, pokrene neku vrstu uzgonskih uređaja koji bi ga iznijeli na površinu. No to se nije dogodilo. S obzirom na to, to očito nije bio samo komunikacijski kvar, već neka vrsta sveukupnog katastrofalnog kvara'', rekao je Michael Guillen, znanstvenik.

Francuski robot se približava mjestu

Podmornica Victor 6.000 poslana je kao pomoć u operaciji spašavanja nakon zahtjeva američke mornarice.

Francuski istraživački brod Atalante koji nosi robotsku ronilicu nalazi se oko 20 nautičkih milja sjeverno od mjesta olupine Titanica.

Victor 6000 može zaroniti do dubine od 6000 metara i mogao bi izbaciti Titan ako je zaglavio na dnu oceana, no ne bi ju sam mogao podići već bi ju u tom slučaju zakvačio za površinski brod koji ga može podići.

U podmornici je, podsjetimo, petero ljudi: britanski milijarder, pilot francuske podmornice, pakistanski biznismen i njegov 19-godišnji sin te izvršni direktor OceanGatea, tvrtke koja upravlja Titanom.

Opsežna akcija potrage i spašavanja se nastavlja, a sudionici kažu da se nadaju do samog kraja.